В Лисичанську підсумували роботу системи цивільного захисту за 2018 рік і визначили завдання на 2019 рік

Сьогодні, 20 березня, в Лисичанській міській раді пройшли збори відповідальних осіб з питань цивільного захисту. Понад 40 представників підприємств, організацій та установ міста взяли участь у підведенні підсумків роботи місцевої ланки територіальної підсистеми єдиної держаної системи цивільного захисту у 2018 році та визначенні основних завдань на 2019 рік. Очолив засідання міський голова Сергій Шилін.

«21 лютого в Луганській обладміністрації на зборах керівного складу територіальної підсистеми єдиної держаної системи цивільного захисту було проаналізовано роботу місцевих органів влади у 2018 році в забезпеченні цивільного захисту населення і територій. До міста Лисичанськ загалом суттєвих зауважень не було. Сьогодні ми проводимо подібні збори на місцевому рівні», - відзначив Сергій Іванович.

Начальник відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Лисичанської міської ради Володимир Агафонов звітував про стан цивільного захисту у місті Лисичанську у минулому році.

Щодо основних завдань на 2019 рік, Володимир Анатолійович зазначив, що з метою підвищення рівня безпеки населення і захищеності територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, послідовного зниження ризику виникнення таких ситуацій, забезпечення відповідного рівня готовності органів управління, сил та засобів до реагування на надзвичайні ситуації, надання екстреної допомоги населенню, проведення пошукових, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, враховуючи вимоги Кодексу цивільного захисту України міською радою прийнята «Комплексна програма розвитку цивільного захисту міст Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля на 2019-2023 роки», яка охоплює 11 напрямків забезпечення цивільного захисту міст Лисичанська, Новодружеська, Привілля.

Про стан проходження навчання керівного складу підприємств, установ і організацій та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту доповів завідувач Лисичанськими міськими курсами 3 категорії Олександр Сивак.

«У 2018 році на Лисичанських міських курсах пройшли навчання: за контрактом 102 особи, що склало 89% від плану, за держзамовленням 23 особи, що склало 110 % від плану. Перевиконання плану за держбюджетом – навчання двох осіб новоствореного консультаційного пункту при Лисичанському територіальному центрі соціального обслуговування», - зазначив Олександр Миколайович.

Також Олександр Сивак відзначив підприємства, всі працівники яких, за потребою, пройшли навчання, незважаючи на складну економічну ситуацію. Це відділ освіти міської ради, ПрАТ «ЛИНІК», КП «Лисичанськтепломережа», ТОВ «ЛИСПИ» та КП «Лисичанська ЖЕК № 5».

Заступник начальника Лисичанського міського управління ГУ ДСНС України в Луганській області Денис Роднюк підсумував роботу територіальної спеціалізованої протипожежної служби цивільного захисту місцевого рівня м. Лисичанська в 2018 році. Він озвучив проблемні питання, з якими довелося мати справу у 2018 році, а саме: усього було зафіксовано 362 надзвичайні події, в наслідок яких загинуло 19 чоловік (з них одна дитина), постраждало 44 чоловіки (з них двоє дітей). Найпоширенішим видом надзвичайної ситуації є пожежі. Так у 2018 році кількість пожеж у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 10,2 %, внаслідок яких загинуло 10 осіб. Головною причиною пожеж є необережне поводження з вогнем, порушення правил монтажу та експлуатації електрообладнання, а також порушення правил монтажу та експлуатації пічного опалення.

Проінформували присутніх щодо проходження осінньо-зимового сезону 2017-2018 років в мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля начальник управління з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі ЖКГ Віталій Сахань та керівник КП «Лисичанський шляхрембуд» Олександр Сенкевич.

Олександр Генріхович відзначив, що зимовий період був складним, зокрема, січень відзначався нестабільними погодними умовами, тому співробітники підприємства працювали у напруженому режимі та разом з працівниками патрульної поліції наводили лад на дорожніх шляхах.

Про епізоотичну ситуацію зі сказом на території міст Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля доповіла Олена Чекрига - заступник начальника Лисичанського міського Управління ГУ Держпродспоживслужби в Луганській області. «Протягом 2018 року зареєстровано 8 осередків сказу, в яких захворіло 10 тварин. Всі осередки оздоровлені та закриті. У 2019 році вже зареєстрований осередок сказу, в якому хворий кіт наніс покуси власниці тварини. Всі осередки розташовані по окраїнам міста, що контактують з лісовими масивами та зеленими зонами, тобто джерелом інфекції є дика фауна», - доповіла Олена Юріївна. Також вона зазначила, що основним заходом профілактики сказу є щеплення домашніх тварин проти сказу, адже хвороба не лікується.

За підсумками зборів було вирішено вважати роботу місцевої ланки територіальної підсистеми єдиної держаної системи цивільного захисту у 2018 році задовільною.