До уваги батьків дітей з інвалідністю

12 грудня 2019 року, набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 № 994 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 р. № 309», якою визначений механізм забезпечення дітей з інвалідністю реабілітаційними заходами.

Внесені зміни дозволяють охопити більш ширшу аудиторію дітей з інвалідністю, які потребують допомоги, реабілітаційними послугами.

Відшкодування вартості реабілітаційних заходів здійснюється місцевими органами в межах бюджетних коштів шляхом їх безготівкового перерахування реабілітаційним установам, як оплати за надані послуги відповідно до укладених договорів на підставі актів наданих послуг у розмірі, що не перевищує встановлену граничну вартість реабілітаційних заходів, а якщо вартість таких заходів є меншою від граничної, у розмірі фактичної вартості реабілітаційних заходів.

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю, затвердженого постановою КМУ від 27 березня 2019 року № 309 (зі змінами), гранична вартість реабілітаційних заходів не перевищує для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I та II ступеня — 16 тис. гривень, III ступеня — 25 тис. гривень.

Гранична вартість реабілітаційних заходів для однієї дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I, II, III ступеня, збільшується на 50 відсотків для кожного ступеня.

Реабілітаційні заходи можуть надаватися як у стаціонарі, так і амбулаторно. Заходи в межах їх граничної вартості можуть бути надані одній дитині декілька разів протягом бюджетного року.

Для забезпечення дитини реабілітаційними заходами один із батьків дитини чи її законний представник подає до управління праці та соціального захисту населення заяву про направлення дитини до реабілітаційної установи у довільній формі із зазначенням інформації про вибрану реабілітаційну установу разом з копіями:

— паспорта громадянина України та/або свідоцтва про народження, та/або іншого документа, що посвідчує особу дитини;

— індивідуальної програми реабілітації, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

— виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о).

Перелік установ, які надають реабілітаційні послуги оприлюднено на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики: https://www.msp.gov.ua/, у розділі «Інвалідність», за посиланням «Реабілітація дітей з інвалідністю».

Для отримання більш детальної інформації та подачі документів необхідно звертатись до управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради за адресою: м. Лисичанськ, вул. Малиновського, 22а, каб. № 7, телефон для довідок: (06451)7 30 27.

Графік роботи: понеділок — четвер з 10.00 до 18.15, п’ятниця з 10.00 до 16.00, без перерви.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради