До уваги отримувачів держаної соціальної допомоги

Відповідно до ЗУ «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та ЗУ «Про допомогу сім`ям з дітьми» управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради здійснює нарахування та виплату допомоги одиноким матерям та допомоги малозабезпеченим сім`ям. Право на отримання зазначених видів допомог та їх розмір залежить від середньомісячного сукупного доходу сім`ї, складу сім`ї, майнового стану.

Вищезгаданими законами врегульовано порядок отримання державної соціальної допомоги, зокрема подання заявником декларації про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї.

Відповідно до Положення про головного державного соціального інспектора та державного соціального інспектора, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2001 № 1091, повноваженням із здійснення контролю за правильністю надання державної соціальної допомоги наділені державні соціальні інспектори.

За січень-травень 2018 року соціальними інспекторами здійснено 202 перевірки достовірності даних, наданих отримувачами соціальної допомоги.

В результаті проведених перевірок встановлено, що не всі громадяни відповідально ставляться до заповнення документів при оформленні соціальної допомоги та не надають повну і достовірну інформацію щодо своїх доходів та майнового стану. Виявлені факти приховування заявниками заробітної плати, зокрема за цивільно-правовими договорами, доходів від підприємницької діяльності та іншої незалежної професійної діяльності, стипендії, заробітку учнів та студентів, які поєднують навчання з роботою на підприємствах, доходів від продажу об`єктів нерухомого майна та транспортних засобів, тощо. Сума надміру виплачених коштів, виявлених державними соціальними інспекторами за січень-травень 2018 року становить понад 55 тисяч гривень.

Нагадуємо, що відповідно до діючого законодавства, якщо сім’єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинуло на встановлення права на призначення соціальної допомоги та визначення її розміру, надміру виплачені суми державної соціальної допомоги стягуються згідно із законом.

Шановні громадяни, будьте уважні при наданні документів необхідних для отримання державної соціальної допомоги та вчасно інформуйте УПСЗН про зміну обставин, які впливають на призначення і виплату допомоги.

Начальник управління праці та соціального захисту населення О.А. Єздакова