ДО ВІДОМА ГРОМАДЯН, ПІДПРИЄМЦІВ, ЮРИДИЧНИХ ОСІБ!

Керуючись листом Державної реєстраційної служби України № 1185-7-25-12 від 26.10.2012р. «Про Закон України «Про засади державної мовної політики» повідомляємо наступне.

Верховною Радою України 03.07.2012р. прийнято Закон України «Про засади державної мовної політики», який набрав чинності 10.08.2012р.

Законом запроваджено нововведення щодо мови роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування .

Основною мовою роботи, діловодства і документації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова.

У межах території, на якій поширена регіональна мова в роботі, діловодстві і документації місцевих органів державної влади і органів місцевого самоврядування може використовуватись регіональна мова. У листуванні цих органів з органами державної влади вищого рівня дозволяється застосовувати цю регіональну мову (мови).

Держава гарантує відвідувачам органів державної влади і органів місцевого самоврядування надання послуг державною мовою, а в межах території, на якій поширена регіональна мова (мови), що відповідає умовам частини третьої статті 8 цього Закону, — і цією регіональною мовою.

При цьому, звертаємо увагу, що відповідно до частини першої статті 8 Закону України «Про Державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» документи, які відповідно до вимог цього Закону подаються (надсилаються поштовим відправленням або електронним документом) державному реєстратору, повинні бути викладені державною мовою.

Враховуючи, що Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» містить спеціальні норми, що регулюють відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб — підприємців, послуги у даній сфері надаються включно державною мовою.

Державний реєстратор