Органи Пенсійного фонду надають послуги з використанням технологій віддаленого доступу

 Відповідно до Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30 липня 2015 року № 13- 1 (зі змінами), надання органами Пенсійного фонду послуг в електронній формі здійснюється з використанням технологій віддаленого доступу (веб-технологій) та автоматизованої передачі і обробки інформації і включає, зокрема:

- доступ до розміщеної на вебпорталі інформації;

- доступ для користувача електронної послуги до інформації про стан відомостей про застраховану особу, пенсійних виплат, стан відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру, стан взаєморозрахунків за зобов’язаннями платника;

- замовлення та отримання в електронному вигляді довідок та/або витягу з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру з використанням перевірочних кодів (для користувачів, які зареєстровані на вебпорталі та ідентифіковані за допомогою кваліфікованого електронного підпису).

Для страхувальників, які аутентифіковані на вебпорталі за електронним цифровим підписом, надано можливість формування та подачі звернень таких типів:

- довідка за формою ОК-7, стосовно осіб, які перебувають у трудових відносинах (щодо яких подано звітні відомості);

- довідка про страховий стаж застрахованої особи, для призначення страхових виплат.

Подача звернень реалізована з пункту головного меню «Звернення на отримання електронних документів».

Користувачу надається екранна форма для заповнення атрибутів звернення. Для відправки звернення до обраного органу Пенсійного фонду України призначено кнопку «Відправити до ПФУ».

На вебпорталі також передбачено перегляд звернень, поданих страхувальником, з переглядом атрибутів звернень, їх статусів, та можливості перегляду довідок та їх збереженням на локальні носії користувача вебпорталу (як pdf-документ та як електронного документу) - пункт меню «Мої звернення», по якому відображається список звернень страхувальника з полями.

Громадяни - користувачі вебпорталу мають змогу, не виходячи з дому, отримати про себе відомості з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру (РЗО). На сторінці вебпорталу фізичним особам надається інформація, відповідно до даних персоніфікованого обліку, щодо загального страхового стажу починаючи з 1998 року та страхового стажу у відповідності до відомостей, що враховуються для визначення пенсії у розрізі підприємств, починаючи з 2004 року.

Реєстрація на вебпорталі осіб, які мають кваліфікований електронний підпис або платіжну картку, що одночасно є пенсійним посвідченням, здійснюється автоматично.

Застрахованій особі також надається можливість створити запит на підготовку електронних документів, зокрема, довідки за формою ОК-5, ОК-7, про страховий стаж та ін.

Вебпортал Пенсійного фонду України дозволяє виконувати верифікації довідок. Для цього призначено пункт головного меню вебпорталу «Верифікація виданих документів», який знаходиться у відкритій частині вебпорталу та не вимагає авторизації користувача.

Користувачу надається можливість з паперового документу, який необхідно верифікувати, зчитати QR-код (при цьому на пристрої, з якого зчитується (QR-код, автоматично відкривається сторінка вебпорталу, призначена для верифікації виданих документів з заповненим перевірочним кодом документу) або ввести перевірочний код документу в режимі ручного редагування та ініціювати отримання коду підтвердження (кнопка «Отримати код підтвердження»).

У зв’язку із оголошеним карантином та обмеженим доступом до приміщень органів Пенсійного фонду України в Луганській області, пропонуємо користуватися послугами, які надаються в електронному вигляді саме через вебпортал Пенсійного фонду України та залучити до такого користування працівників підприємства.

Управління Пенсійного фонду України в м. Лисичанськ