Про ситуацію навколо призупинення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам в області йшлося на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації

Про ситуацію навколо призупинення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам в області йшлося на брифінгу для ЗМІ в облдержадміністрації. Розповіли про це заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук та начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова.

Ольга Лішик наголосила на тому, що Кабінет Міністрів України дав доручення посилити контроль щодо соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Міністр соціального захисту населення України Павло Розенко поставив завдання взяття під контроль громадян, які внесені до списків єдиної бази переселенців Мінсоцполітики, порівняти їх зі списками прикордонників, де внесені особи, які перетинають лінію розмежування та контролювати їх знаходження на підконтрольній українській владі території.

Вона зауважила, що напередодні була проведена нарада з усіма відповідними структурами, де розроблені шляхи розв’язання цієї проблеми на території області. Довідки переселенців анульовані не будуть. У разі призупиненні виплат вони будуть поновлені з того моменту, як людина звернеться до відповідних органів та доведе, що вона проживає на українській території.

Елеонора Поліщук нагадала, що на сьогодні в області зареєстровано 255537 внутрішньо переміщених осіб, серед яких 30215 працездатних, 20255 діти віком до 18 років та 187017 пенсіонерів. Вона підкреслила, що Мінсоцполітики зобов’язало Департамент соціального захисту населення провести перевірку законності одержання різних соціальних виплат списку по лінії СБУ, де налічує 125252 людини, з яких 87 тис. пенсіонерів. На сьогодні 1470 особам призупиненні соцвиплати.

Перевіркою будуть охоплені громадяни, які працюють в установах та організаціях, що переміщені з окупованих територій, сім’ї з дітьми, які одержують соціальні виплати згідно з українським законодавством та особи, які отримують компенсаційні виплати. Будуть проведені виїзні перевірки — чи дійсно громадяни-переселенці проживають за вказаними в довідках адресами.

Щоб відновити соціальні виплати:

перший варіант — переселенцю треба особисто прийти з паспортом громадянина України до управління соціального захисту за місцем проживання та звіритися з базою даних;

другий варіант — міграційна служба надасть до управління соціального захисту населення заяву або підтверджуючи документи, які підтверджують особу переселенця.

«Пенсіонери можуть дізнатися, чи призупинена їм виплата пенсій, коли вони у березні не отримають гроші у традиційний день їх одержання, — зауважила начальник головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Ольга Шарунова. — У наступні два дні треба буде з’явитися до Пенсійного фонду, маючи при собі паспорт громадянина України, довідку внутрішньо переміщеної особи та трудову книжку. Пенсійні виплати будуть поновлені у березні або квітні».

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація