До уваги трудових колективів державних і комунальних друкованих засобів масової інформації

24 грудня 2015 року ухвалено Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (далі — Закон), що був розроблений на виконання підпункту 12.4 пункту 12 Резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною» від 05.10.2005 № 1466.

Закон набув чинності 1 січня 2016 року.

Закон визначає механізм реформування друкованих засобів масової інформації, заснованих органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування.

Відповідно до вимог частини 1 статті 4 Закону рішення про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції приймається їх засновниками (співзасновниками) за участю трудового колективу.

Трудовий колектив редакції має пріоритетне право у визначенні способу реформування.

Відповідно до частини 2 статті 4 Закону протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом трудовий колектив редакції на загальних зборах, на яких присутні не менш як три чверті загальної кількості штатних працівників, приймає рішення щодо своєї участі у реформуванні друкованого засобу масової інформації та редакції і подає засновникам (співзасновникам) пропозицію стосовно способу реформування.

Звертаємо особливу увагу на те, що згідно з вимогами частини 4 статті 4 Закону у разі якщо трудовий колектив редакції не повідомив про свою участь у реформуванні протягом строку, визначеного частиною другою цієї статті, засновники (співзасновники) відповідного друкованого засобу масової інформації та редакції приймають рішення про реформування самостійно.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація