У Луганській області пройшла виїзна нарада щодо розвитку інформаційної сфери регіону

У Луганській обласній військово-цивільній 5 лютого за участю заступника Міністра інформаційної політики України Тетяни Попової, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олега Наливайка, першого заступника голови Луганської облдержадміністрації Єлизавети Пушко-Цибуляк, заступників голови облдержадміністрації Юрія Клименка та Ольги Лішик, директора Департаменту масових комунікацій Дениса Денищенка пройшла виїзна нарада за темою: «Про вирішення проблемних питань реалізації державної інформаційної політики та поширення офіційної інформації в Луганській області».

Під час наради було розглянуто низку важливих питань з відновлення і розвитку інформаційної сфери Луганської області. Зокрема, обговорювалися питання про створення системи державної контрпропаганди в умовах військового конфлікту, стратегічні завдання щодо розвитку інформаційної сфери Луганської області: технічні та економічні аспекти, економічна та організаційна підтримка державницьких медіа, особливості реформування комунальних ЗМІ Луганської області в контексті суспільно-політичної ситуації.

«Луганщина дякує всім нашим гостям, які відгукнулися на запрошення керівника області приїхати на луганську землю для того, щоб обговорити та розглянути і вирішити одне із найболючіших питань, пов’язаних із мовленням, — зазначила перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк. — Луганщина з давніх часів славилася тим, що тут був потужний інформаційний простір. Було дуже багато різних ЗМІ і не було проблем з інформованістю населення. За останні роки у зв’язку із ситуацією, яка має місце, стан справ у інформаційній сфері регіону потребує кардинальних змін і нових рішень».

«Що стосується реформування друкованих і комунальних ЗМІ запрошую редакторський корпус на конференцію редакторів районних обласних газет 11 лютого у Києві. Ми готові обговорювати момент початку реформи для комунальних видань Донецької та Луганської областей», — сказав голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко.
У свою чергу директор Департаменту масових комунікацій Денис Денищенко повідомив, що Луганська область ще три роки тому мала одну з найбільш розвинених медійних інфраструктур у країні: 67 телерадіоорганізацій (44 теле- та 23 радіокомпанії), понад 50 регіональних суспільно-політичних сайтів, 93 поліграфічних підприємств та майже 700 одиниць періодичних друкованих видань. На сьогодні обсяг преси скоротився у 20 разів: на підконтрольній Україні території регулярно виходять лише 34 періодичні видання, з яких 16 — комунальні газети.

«І це не говорячи про падіння обсягів телерадіомовлення: по той бік лінії розмежування залишилися три потужні сучасні телекомпанії, які здійснюють теле- та радіомовлення як в аналоговому, так і цифровому форматах. Сьогодні телерадіокомпанії „ІРТА“ та ЛОТ відновили мовлення на підконтрольній території, проте, ані обсяги мовлення, ані якість інформаційного продукту не можна порівнювати з довоєнним періодом», — наголосив Денис Вікторович.
«Щодо реформування друкованих та комунальних ЗМІ я попрошу донорів включити до їх програми тренінги для редакцій. Зокрема, там буде тренінг по переведенню видання в онлайн-площину», — сказала заступник Міністра інформаційної політики Тетяна Попова.

У підсумку учасниками наради було вирішено:

1. Вжити заходів щодо збільшення обсягів мовлення українських телеканалів на території Луганської області, підконтрольній українській владі.

2. Невідкладно вжити заходів щодо будівництва радіотелевізійної передавальної станції у Луганській області.

3. Розглянути можливість відстрочення процесу реформування міських і районних комунальних ЗМІ Луганської області як базової складової системи поширення офіційної інформації на час проведення АТО та вжити заходів щодо забезпечення їх економічної стабільності.

4. Розглянути механізми стосовно розширення участі громадськості регіону в діяльності ЗМІ, підвищення рівня прозорості та відкритості влади.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація