Податкова служба відповідає на запитання

Зменшення оподатковуваного доходу на суму сплаченого єдиного внеску.

ЗАПИТАННЯ: Чи має право фізична особа — платник єдиного податку третьої групи зменшити свій оподатковуваний дохід на суму сплаченого єдиного внеску?

ВІДПОВІДЬ: Платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, у книзі обліку доходів не відображають сплачену суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість у книзі обліку доходів і витрат у графі 5 розділу II " Витрати" відображають суму сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Повернення податку на нерухомість.

ЗАПИТАННЯ: Якщо фізична особа сплатила у 2013 році податок на нерухомість та не зверталась за його поверненням, чи зараховується ця сума в рахунок сплати податку у 2014 році?

ВІДПОВІДЬ:Сплачені фізичними особами суми податку у 2013 році можна було повернути, або зарахувати в рахунок сплати цього податку в 2014 році.

Для цього необхідно звернутися з відповідною заявою до органу Міндоходів за місцем проживання (реєстрації).

Пільги з оподаткування нерухомості.

ЗАПИТАННЯ: Які є пільги з оподаткування нерухомості ?

ВІДПОВІДЬ: Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки не сплачуватимуть власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв.м.

Для власників будинків «пільгова площа» визначена у розмірі 250 кв.м.

А якщо у громадянина у власності є і квартири, і будинки, сумарною житловою площею до 370 кв.м., він також не сплачуватиме податок на нерухомість. У випадку, якщо площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадрати, які перевищують визначений розмір.

Однак, якщо об’єкти оподаткування використовуються власниками для одержання доходів, тобто надаються в оренду, лізинг або використовуються у підприємницькій діяльності, пільга на них не діє.

Уточнення нарахованого до сплати податку на нерухомість.

ЗАПИТАННЯ: Чи можна буде уточнити нарахований до сплати податок на нерухомість у разі, якщо громадянин буде не згоден з розрахунком працівників контролюючих органів?

ВІДПОВІДЬ:Відповідно до норм Податковим кодексом України (далі — Кодекс) кожен громадянин, який має у власності житлове нерухоме майно, площа якого перевищує встановлені чинним законодавством норми, до 1 липня 2014 року мав отримати відповідне повідомлення-рішення від органів Міндоходів щодо сплати податку на нерухомість.

Кодексом передбачено, що платник податку має право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для звірки даних щодо:

— об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їхніх часток, що перебувають у власності платника податку;

— розміру житлової площі об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

— права користування пільгою зі сплати податку;

— розміру ставки податку;

— нарахованої суми податку.

У разі, якщо платник буде не згоден із розрахованою сумою податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, він має право звернутися до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) та провести звірку на підставі оригіналів документів, зокрема документів про право власності на житлові об’єкти.

Якщо будуть виявлені розбіжності між даними контролюючого органу та даними платника, контролюючий орган зробить перерахунок суми податку і направить такому платникові нове податкове повідомлення-рішення із уточненою сумою податку.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області