Податкова служба відповідає на запитання

Реєстрація платників ПДВ.

ЗАПИТАННЯ: Чи може особа, у якої обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від 300 тисяч гривень, добровільно зареєструватися платником ПДВ?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пункту 182.1 статті 182 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі — ПКУ) якщо особа, яка відповідно до пункту 181.1 статті 181 ПКУ не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

Податкова знижка, якщо не збережено квитанції про оплату вартості навчання.

ЗАПИТАННЯ: Чи може платник податку підтвердити факт оплати довідкою з ВУЗу та отримати податкову знижку, якщо не збережено квитанції про оплату вартості навчання дитини? ВІДПОВІДЬ: Оскільки до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, довідка з вишу про те, що на рахунок цього навчального закладу надійшли кошти за навчання певного студента, не є платіжним документом. Тому для одержання податкової знижки необхідно пред’являти податковому органу виключно зазначені в Податковому кодексі документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

Сума податкового зобов’язання, якщо є переплата.

ЗАПИТАННЯ: Чи необхідно сплачувати до бюджету суму податкового зобов’язання відповідно до поданої звітності, якщо є переплата за таким видом податку?

ВІДПОВІДЬ: Джерела сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків визначені ст.87 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі — ПКУ).

Відповідно до абз. 2 п.87.1 ст.87 ПКУ сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена зокрема за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника).
Тобто, якщо станом на дату проведення нарахування грошових зобов’язань у платника обліковуються надміру сплачені суми з відповідного платежу, то такі нараховані грошові зобов’язання в автоматичному режимі погашаються за рахунок наявної переплати.

Розмір суми, сплаченої громадянином за договором страхування життя включається до складу податкової знижки.

ЗАПИТАННЯ: У якому розмірі суми, сплачені громадянином за договором страхування життя включаються до складу податкової знижки?

ВІДПОВІДЬ:Згідно з положеннями Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, суму витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

— при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю — суму, визначену в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу;

— при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю — 50 відсотків суми, визначеної в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області