Податкова служба відповідає на запитання

Оподаткування успадкованого майна дитиною-сиротою

ЗАПИТАННЯ: За якою ставкою податку з доходів фізичних осіб оподатковується вартість успадкованого майна, яке отримується фізичною особою, що має статус дитини-сироти, якій виповнилося 18 років від члена сім’ї другого ступеня споріднення-резидента?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до підпункту «б» підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 розділу IV Податкового кодексу України (далі-ПКУ) за нульовою ставкою оподатковується вартість власності зазначеної в підпункті «а», «б», «г», пункту 174.1 статті 174 ПКУ, що успадковується особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Згідно зі статтею 6 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 року № 2947-III правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Неповнолітньою вважається дитина у віці від 14 до 18 років.

Відповідно до статті 28 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 (далі-Порядок) дитина втрачає статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, у разі досягнення нею повноліття.

Згідно із підпунктом 174.2.2 пункту 174.2 статті 174 ПКУ за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 ПКУ, вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення.

Враховуючи те, що фізичній особі виповнилося 18 років та відповідно до положень Порядку вона втрачає статус дитини-сироти, то вартість будь-якого об’єкта спадщини, який успадковується даною фізичною особою підлягає оподаткуванню за ставкою 5 %.

Подання майнової декларації у випадку сплати ПДФО

до нотаріального оформлення

ЗАПИТАННЯ: Чи подається річна податкова декларація щодо отриманих об’єктів спадщини (подарунка), якщо податок на доходи фізичних осіб, відповідно до положень розділу IV Податкового кодексу України, сплачено до їх нотаріального оформлення або такі об’єкти оподатковуються за нульовою ставкою?

ВІДПОВІДЬ: Виходячи із положень пункту 179.2 статті 179 Податкового кодексу України вартість спадщини (дарунку) платники не зобов’язані включати до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Які автомобілі належать до транспортних засобів спеціального призначення

ЗАПИТАННЯ: Які автомобілі належать до транспортних засобів спеціального призначення з метою застосування ставки збору за першу реєстрацію транспортного засобу?

ВІДПОВІДЬ: Транспортний засіб спеціального призначення — це транспортний засіб, призначений для використання спеціальних робочих функцій (для аварійного ремонту, автокран, пожежний, автобетономішалка, вишка розвідувальна чи бурова на автомобілі, для транспортування сміття та інших відходів, технічна допомога, автомобіль прибиральний, автомобіль-майстерня, радіологічна майстерня, автомобіль для пересування телевізійних і звукових станцій тощо).

ПДФО при передачі автомобіля за довіреністю

ЗАПИТАННЯ: Як оподатковується податком з доходів фізичних осіб (ПДФО) передача однією фізособою іншій фізособі автомобіля за довіреністю?

ВІДПОВІДЬ: Оскільки за фактом нотаріального посвідчення договору доручення права користувача чи розпорядження рухомим майном не відбувається перехід власності на об’єкт від довірителя до повіреного, то не має обставин для оподаткування при передачі рухомого майна. Проте, у разі відчуження рухомого майна повіреною особою (відбувається перехід права власності) оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження, здійснюється у порядку, визначеному статтею 173 Податкового кодексу України.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області