Податкова служба відповідає на запитання

Поновлення Повідомлення про взяття на облік платника ЄСВ.

ЗАПИТАННЯ: Як поновити Повідомлення про взяття на облік платника ЄСВ?

ВІДПОВІДЬ: Поновлення втраченого, зіпсованого або достроково зношеного Повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не передбачено.

У разі втрати або зіпсуття (зношення) Повідомлення платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування має право на отримання його дублікату.

На Повідомленні та виписці з Єдиного державного реєстру, які видаються замість втрачених (зіпсованих, пошкоджених тощо), слово «Дублікат» не зазначається.

Обов’язок по сплаті податку при отриманні спадщини, дарунка та ін.

ЗАПИТАННЯ: Хто повинен сплатити податок при отриманні у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав?

ВІДПОВІДЬ:Особами, відповідальними за сплату податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягають оподаткуванню, і зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями-резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.

Згідно зі статтею 174.7 Податкового кодексу України нотаріус щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Термін повернення ПДФО при отриманні платником податкової знижки.

ЗАПИТАННЯ: Який термін повернення податку на доходи фізичних осіб платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до норм Податкового кодексу України сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Подання декларації при здачі майна в оренду.

ЗАПИТАННЯ: Якщо фізична особа здає майно в оренду, чи необхідно подавати декларацію та які терміни сплати податку?

ВІДПОВІДЬ: Громадяни, які надають в оренду іншим громадянам нерухомість (квартири, будинки, кімнати тощо), зобов’язані самостійно нараховувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету за ставкою 15 % або 17 % в залежності від суми доходів. Податок сплачується протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

Річна податкова декларація подається до державної податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) громадянина по закінченні звітного календарного року до 1 травня.

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області