ГНИ в г. Лисичанску информирует

Почти 27 тыс. админуслуг предоставили в текущем году Центры обслуживания пательщиков региона

ГНИ в г. Лисичанске ГУ Миндоходов в Луганской области сообщает: Центры обслуживания пательщиков региона в текущем предоставили почти 27 тыс. админуслуг. Так, наиболее популярной среди посетителей органов Миндоходов региона является услуга по выдаче карточки плательщика налогов - 15 тыс. или более 55% от общего количества услуг. Около 7% или 2 тыс. заняли услуги по внесению в реестр Книг учета расчетных операций, 6% или 1,5 тыс. - внесение в реестр Книг учета доходов и расходов плательщиков единого налога, почти 5% или 1,3 тыс. - выдача справки об отсутствии задолженности.

Отметим, для удобства плательщиков каждая административная услуга имеет информационную карточку, в которой есть сведения о субъекте, который предоставляет административную услугу, нормативно-правовые акты, которые это регламентируют и условия его получения. В частности, по информационной карточке плательщики могут узнать о перечне документов, необходимых для получения справки, порядок и способ их предоставления, срок выдачи справки, способы получения результата и т.п. Полный перечень всех административных услуг, которые предоставляются территориальными органами ГУ Миндоходов в Луганской области, можно посмотреть на информационных стендах Центров обслуживания плательщиков и ГНИ, а также на сайте. Кстати, сейчас в области работает 31 Центр обслуживания плательщиков. В них можно получить комплекс административных, консультативных и информационных услуг. Кроме того, здесь созданы комфортные условия для предоставления отчетности, в т.ч. и через сеть Интернет, и получения бесплатных ключей электронной подписи. 

Почти 64 млн.грн. платы за землю получили местные бюджеты Луганщины

ГНИ в г. Лисичанске ГУ Миндоходов в Луганской области сообщает: местные бюджеты Луганщины получили почти 64 млн. грн. платы за землю. Это на 2,5 млн. грн., или 4% больше, чем в январе-феврале прошлого года.

Как рассказала и.о. начальника Главного управления Миндоходов в Луганской области Алина Королева, более 60 % от общего количества граждан-землевладельцев и землепользователей области воспользовались льготами по уплате этого налога.

«Для местных бюджетов арендная плата и земельный налог — очень важные платежи, — подчеркнула Алина Королева, — поэтому легализация земельных отношений — в поле зрения наших специалистов. Совместно с органами местного самоуправления и другими органами исполнительной власти мы систематически проводим сверки использования земли».

Всего в регионе зарегистрировано более 673 тыс. граждан-владельцев земельных участков.

Субъекты хозяйствования Луганщины с начала года уплатили 1,3 млрд.грн.  единого социального взноса

ГНИ в г. Лисичанске ГУ Миндоходов в Луганской области сообщает: с начала года субъекты хозяйствования Луганщины уплатили 1,3 млрд. грн. единого социального взноса. Об этом сообщила первый заместитель начальника Главного управления Миндоходов в Луганской области Алина Королева, пишет пресс-служба ведомства. Она отметила, что в феврале от плательщиков Луганщины поступило почти 545 млн. грн. единого взноса. Алина Королева подчеркнула, что сегодня сотрудники органов доходов и сборов области прилагают максимум усилий, чтобы обеспечить стабильное и полное поступление единого взноса, поскольку от этого зависит своевременность выплаты пенсий, пособий, других социальных выплат.

«Мы сделали все, чтобы плательщикам взноса было удобно и комфортно, - подчеркнула Алина Королева. - Предложили ряд услуг и сервисов, которые делают уплату ЕСВ быстрой и необременительной. В частности, плательщики могут сами выбрать - отчитываться на бумажных носителях или в электронном формате. Для тех, кто отчитывается на бумажных носителях, в Центрах обслуживания плательщиков открыты отдельные окна. Для плательщиков, которые избрали электронную отчетность, необходимы лишь электронный ключ, который бесплатно предоставляют органы доходов и сборов, и соответствующее программное обеспечение».

Довідки про наявність земельних ділянок видаються фізичним особам безкоштовно

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує: довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок (далі-довідка) безоплатно надається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки. Довідка надається на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності). Довідка надається строком на 5 років.

При продажу сільскогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок. Оригінал довідки зберігається у власника сільскогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки.

Інформація про видачу довідки передається сільскою, селищною, міською радою контролюючому органу за місцем розташування земельної ділянки протягом 10 днів з дати видачі довідки власнику сільскогосподарської продукції. Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок затверджений Наказом Міністерства доходів і зборів України від 17 січня 2014 року за № 32.

Іноземні інвестиції: для реєстрації необхідна відмітка міністерства

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує: для державної реєстрації іноземних інвестицій інвестор подає органу державної реєстрації інформаційне повідомлення з відміткою територіального органу Міндоходів за місцем здійснення інвестицій про їх фактичне внесення. Для підтвердження інформаційних повідомлень про фактичне внесення іноземних інвестицій іноземний інвестор або уповноважена ним особа, звертається із заявою у письмовій формі до органу Міндоходів за місцем здійснення інвестицій. До заяви додається інформаційне повідомлення про внесення іноземної інвестиції у 3-х примірниках, заповнене за встановленою формою та документи, які свідчать про фактичне внесення інвестицій, для підтвердження інформаційного повідомлення.

Територіальний орган Міндоходів розглядає подані документи і протягом 15 календарних днів з дати одержання письмової заяви:

- робить відмітку на інформаційному повідомленні про фактичне внесення іноземної інвестиції, яка скріплюється підписом керівника (заступника керівника) та печаткою органу Міндоходів України; - надає обгрунтовану відмову у письмовому вигляді.

Підтверджене інформаційне повідомлення заявник отримує безпосередньо у територіальному органі Міндоходів, який здійснив таке підтвердження.

Автоматичне відшкодування ПДВ: якщо претенденти не відповідають визначеним категоріям

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області звертає увагу: якщо претенденти на отримання автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) не відповідають критеріям визначеним «Порядком визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість», який затверджений наказом Міндоходів від 10.12.2013р. № 781, то територіальний орган доходів і зборів протягом 17 календарних днів після граничного терміну подачі звітності повідомляє платника податку шляхом надсилання/вручення письмового повідомлення про невідповідність критеріям, визначеним у Податковому кодексі України, які дають право на автоматичне бюджетне відшкодування, з наданням детального пояснення і розрахунків за критеріями, значення яких не дотримано (за формою згідно з додатком до цього Порядку, яка формується на підставі даних переліку платників податку, які не відповідають критеріям, визначеним у Кодексі, та не мають права на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ).

При ліквідації підприємства ЄСВ не нараховується

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області звертає увагу: на кошти, внесені до статутного фонду та повернуті фізичним особам – засновникам у зв’язку із ліквідацією підприємства, єдиний соціальний внесок (далі - ЄСВ) не нараховується.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 частини 1 статті 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі ЗУ № 2464-VI) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців). Обов’язок нараховувати, утримувати та сплачувати ЄСВ за найманих працівників покладено на роботодавців.

Підприємства та інші юридичні особи не є роботодавцями для фізичних осіб – засновників даних юридичних осіб, а фізичні особи – засновники, відповідно, не перебувають у трудових відносинах з підприємствами, засновниками яких вони є, а отже, у такому випадку, не є платниками ЄСВ. Згідно із пунктом 1 частини 1 статті 7 ЗУ № 2464-VI базою нарахування ЄСВ для підприємств, установ та організацій, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основу та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Так як майно та суми коштів, попередньо внесених до статутного фонду, які у разі ліквідації (реорганізації, перепрофілювання) підприємства повертаються засновникам, не є складовою заробітної плати, то вартість такого майна та кошти не є базою нарахування ЄСВ.

Нововведення для платників єдиного податку у 2014 році

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує: з 1 січня 2014 року новоствореним фізичним особам – підприємцям, а також підприємцям, які працюють на загальній системі оподаткування та бажають працювати на спрощеній системі оподаткування, свідоцтва платника єдиного податку не видаються. Відповідні законодавчі зміни, передбачені Закном України від 24.10.2013 року № 657 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників та удосконалення деяких положень». Замість свідоцтва такий платник може, за бажанням, безкоштовно отримати витяг з Реєстру платників єдиного податку. Діятиме витяг до внесення змін до Реєстру. Разом з цим, свідоцтва платника єдиного податку, отримані фізичними особами – підприємцями до 01.01.2014 року є діючими і у 2014 році та підтверджують перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності до отримання ним витягу з Реєстру платників єдиного податку.

Сплата узгодженої суми грошового зобов’язання в останній день терміну має ризики

ДПІ у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області звертає увагу: у разі подання платником податків платіжного документа на перерахування суми податкового зобов’язання у останній день терміну сплати після закінчення операційного часу роботи банку, перерахування коштів до бюджету відбудеться на наступний робочий день. Платник податків та/або податковий агент зобов’язаний самостійно сплатити суму визначеного ним податкового зобов’язання протягом відповідного терміну, встановленого Податковим кодексом України (далі-ПКУ). Згідно з п.8.1 ст.8 Закону України від 05.04.2001 №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» із змінами та доповненнями банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковому документі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день його надходження. У разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу банк зобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в цьому розрахунковому документі, не пізніше наступного робочого дня.

Відображення надходжень коштів в рахунок сплати податкових зобов’язань платників податків проводиться в інформаційній системі податкових органів датою зарахування зазначених коштів на бюджетні рахунки, відкриті в органах Державного казначейства. Отже, у разі подання платником податків платіжного документа на перерахування суми податкового зобов’язання у останній день терміну сплати після закінчення операційного часу роботи банку, перерахування коштів до бюджету відбудеться на наступний робочий день. Таким чином, узгоджена сума податкового зобов’язання буде сплачена до бюджету з порушенням встановленого граничного терміну сплати податкових зобов’язань. За несвоєчасну сплату узгодженої суми грошового зобов’язання протягом строків, визначених Кодексом, платник податків притягується до відповідальності, передбаченої статтею 126 ПКУ.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську ГУ Міндоходів у Луганській області