Податкова служба відповідає на запитання!

Консультації по питанням оподаткування можна отримати, зателефонувавши зі стаціонарного телефону БЕЗКОШТОВНО за багатоканальним телефоном 0-800-501-007 з 08:00 до 20:00 (крім суботи та неділі) до Інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби.

Прийом запитань по e-mail: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. — ЦІЛОДОБОВО, без вихідних.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕПОДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ

ЗАПИТАННЯ: Яким нормативним документом передбачено відповідальність за неподання декларації про доходи фізичних осіб до 1 травня 2011 року?

ВІДПОВІДЬ: Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, не ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, визначена статтею 164 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення в редакції від 07.12.1984 року (зі змінами та доповненнями), та тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за теж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 85 до 136 грн.).

ФІЗОСОБА ОТРИМАЛА ЖИТЛОВИЙ КРЕДИТ

ЗАПИТАННЯ: Фізична особа отримала у 2010 р. іпотечний житловий кредит для будівництва квартири, яке планується закінчити у 2012 р. Чи може за таких обставин фізична особа одержати у 2011 р. податковий кредит по процентах, сплачених за іпотечним кредитом у 2010р.?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з пп. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону № 889-IV "ро податок з доходів фізичних осіб"платник податку має право включити до складу податкового кредиту звітного року частину суми процентів за іпотечним кредитом, сплачених платником податку, яка розраховується за правилами, встановленими ст. 10 цього Закону.

Відповідно до визначення, наведеного у п. 1.5 ст. 1 Закону, іпотечний житловий кредит — це фінансовий кредит, що надається фізичній особі строком не менше п’яти повних календарних років для фінансування витрат, пов’язаних з будівництвом або придбанням квартири (кімнати) або житлового будинку (його частини) (з урахуванням землі, що знаходиться під таким житловим будинком, чи присадибної ділянки), які надаються у власність позичальника з прийняттям кредитором такого житла (землі, що знаходиться під ним, чи присадибної ділянки) у заставу.

Житлом фізичної особи відповідно до ст. 379 Цивільного кодексу є житловий будинок, квартира, інше приміщення, призначені та придатні для постійного проживання в них. Згідно з п. 2 ст. 331 цього Кодексу право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

Згідно зі ст. 1 Закону іпотека-це вид забезпечення виконання зобов’язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотеко держатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов’язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим законом.

Право у платника податку щодо податкового кредиту на іпотеку виникає у разі, якщо за рахунок такого іпотечного житлового кредиту будується житловий будинок (квартира, кімната), визначений таким платником податку як основне місце його проживання (п. 10.1 ст. 10 Закону № 889-IV).

Таке визначення здійснюється платником податку самостійно, зокрема, шляхом реєстрації (внесення відомостей до паспортного документу такого платника податку) об’єкта житлової іпотеки його місцем проживання відповідно до норм Закону № 1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні.

Отже, в цій ситуації платник податку не має законодавчих підстав одержати у 2011 р. податковий кредит по процентах, сплачених за іпотечним кредитом у 2010 р.

СИН ПЕРЕКАЗАВ БАТЬКАМ ГРОШІ

ЗАПИТАННЯ: Чи підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб грошовий переказ, який надсилає своїм батькам син, що проживає за кордоном?

ВІДПОВІДЬ: Згідно із Законом України від 22.05.2003 р. № 889-«Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889) дохід, відмінний від доходу з джерелом його походження з території України, є іноземним. Відповідно до статті 3 Закону № 889 об’єктом оподаткування резидента є іноземні доходи. Тому у випадках, коли джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку — їх отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Декларація за 2010 рік подається платником податку до 1 травня 2011 року. Бланк декларації можна безкоштовно одержати в податковій інспекції за місцем проживання.

ОДИНОКА МАТІР ВИХОВУЄ ДИТИНУ

ЗАПИТАННЯ: Як документи подає роботодавцю для отримання податкової соціальної пільги одинока матір, яка виховує дитину?

ВІДПОВІДЬ: Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги з податку на доходи фізичних осіб затверджено постановою Кабінету міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1227 (далі — Постанова № 1227). Так, відповідно до пункту 5 Постанови № 1227 для отриманняподаткової соціальної пільги одинока матір, крім заяви про застосування пільги, подає роботодавцю копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини та копію паспорта. Для цілей цього пункту одинокою матір’ю вважається жінка, яка на момент застосування роботодавцем зазначеної пільги має дитину віком до 18 років і не перебуває в шлюбі, зареєстрованому згідно з законодавством. Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дати отримання такої заяви та документів, що підтверджують таке право.

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА НА ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ У РАЗІ ВТРАТИ ПЕРВИННИХ ДОКУМЕНТІВ ПО СПЛАТІ

ЗАПИТАННЯ: Чи може платник податку при реалізації права на податковий кредит, у разі втрати первинних розрахункових документів, підтвердити сплату вартості навчання довідкою навчального закладу?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з підпунктом 5.2.1 пункту 5.2 статті 5 правилами Закону України від 22.05.2003 р. № 886-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі Закон № 889) до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договорами, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат, тобто платіжним документом. Оскільки довідка навчального закладу про надходження на рахунок навчального закладу коштів за навчання певного студента не є платіжним документом, то право на нарахування податкового кредиту необхідно підтверджувати виключно визначеними Законом № 889 платіжними документами.

ДПІ в м. Лисичанську