ВІДПОВІДАЄМО НА ЗАПИТАННЯ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ

ЗАПИТАННЯ: Приватний підприємець протягом року не збирається здійснювати свою діяльність. Чи вправі він оформити в держорганах тимчасове призупинення підприємницької діяльності? Чи можуть його зняти з державної реєстрації через тривалу відсутність підприємницьких доходів?

ВІДПОВІДЬ: Бажання оформити так зване “призупинення діяльності” цілком можна пояснити. Адже, за поширеною думкою, повідомивши про нього держорганам, підприємець може не сплачувати податків і зборів до фондів, не надавати звітності за ними. Але насправді можливості отримувати таку тимчасову індульгенцію законодавство не дає. І не випадково. Підприємець діє на свій страх і ризик і вправі сам вирішувати, коли йому вести діяльність, а коли ні. Отже, ніякої реєстрації тимчасового призупинення не існує.

Водночас якщо він захоче взяти своєрідний тайм – аут, то може вибрати один із двох шляхів:

1. Знятися з держреєстрації як фізособа – підприємець, пройшовши всі передбачені законодавством процедури й перевірки податкової та фондів. Щоправда, аби потім відновити підприємницьку діяльність, доведеться знову реєструватися в держорганах як фізичної особа – підприємець.

2. Не вести діяльності й не отримувати від неї доходів. При цьому надаючи до податкової і страхових фондів усі види зазначеної в законодавстві звітності, а також сплачуючи до бюджету податки та інші платежі, розміри й необхідність сплати яких не залежить від результатів діяльності.

До речі, не вести діяльності в таких умовах Ви можете як завгодно довго. Відсутність підприємницьких доходів – не привід держорганів анулювати державної реєстрацію фізичної особи – підприємця. Адже позбавити державної реєстрації можуть лише за бажанням підприємця або ж за рішенням суду. Причому перелік підстав для винесення рішення судом незначний (ч.2 ст.46 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців” від 15.05.2003р. № 755-IV):

- визнання фізичної особи – підприємця банкрутом;

- ведення підприємницької діяльності, забороненої законодавством;

- ненадання протягом року до податкової податкових декларацій, документів фінансової звітності, передбаченої законодавством.

Також, припинення підприємницької діяльності відбувається у разі смерті підприємця, проголошення його судом померлим, безвісті зниклим чи недієздатним. Таким чином, тільки лише через відсутність протягом тривалого періоду доходів від підприємницької діяльності, без бажання фізичної особи його підприємницьку реєстрацію припинити не можуть.

Л. Величко, головний податковий інспектор ДПІ в м. Лисичанську.