ДПІ відповідає на запитання

ЗАПИТАННЯ: Фізична особа-підприємець платник єдиного податку реалізує через мережу Інтернет будівельні матеріали, одяг, взуття, меблі. Чи потрібно встановлювати реєстратор розрахункових операцій (РРО)

ВІДПОВІДЬ: До досягнення межі доходів в 1 млн. грн. в календарному році фізична особа-приватний підприємець на єдиному податку, котрий займається інтернет-торгівлею будівельними матеріалами, одягом, взуттям, меблями, може працювати без використання РРО (п.296.10 ст. 296 Податкового кодексу України (ПКУ) та п.6 ст.9 ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995р. № 265/95-ВР (закон про РРО).

Після перетину мільйонного доходу слід перейти на застосування касового апарату (п.1 ст. 3 Закону про РРО).

Виняток становлять підприємці, які потрапили до Переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, у цілях застосування РРО, затвердженого постановою КМУ від 16.03.2017р. № 231. Такій категорії РРО знадобиться з першого дня торгівлі.

Слід звернути увагу: п.2 ст.3 Закону про РРО зобов’язує видавати особі, яка отримує або повертає товар (виключно ті замовлення або оплата яких відбувається через мережу Інтернет) розрахунковий документ (фіскальний чек).

ЗАПИТАННЯ: Яка передбачена відповідальність у разі використання РРО, який вичерпав термін дії експлуатації?

ВІДПОВІДЬ: Вичерпання строку служби реєстраторів розрахункових операцій (РРО), зафіксовано в паспорті (формулярі) РРО, -підстава для примусового скасування реєстрації РРО (пп.2 п.1 гл.4 р.II Порядку реєстрації РРО (Порядок технічного обслуговування та ремонту реєстратора розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 12.05.2004р. № 601).

Контролюючий орган за місцем реєстрації РРО не пізніше одного місяця з дня виникнення таких обставин приймає рішення про скасування реєстрації РРО, якщо суб’єктом господарювання не подано заяву про скасування реєстрації за ф.№ 4-РРО (додаток 4 до Порядку реєстрації РРО) та такі підстави залишилися актуальними. Рішення про скасування реєстрації РРО оформлюють за ф № 5-РРО (додаток 5 до Порядку реєстрації РРО).

Відповідальність. Фінансові санкції. У разі використання РРО, який вичерпав строк експлуатації, такий технологічний пристрій не може вважатися повноцінним касовим апаратом, а робота з ним загрожує фінансовими санкціями, згідно п.1 ст. 17 Закону про РРО (- 1 гривня — за перше порушення; — 100% вартості проданих із порушенням товарів — за друге та кожне наступне відхилення від вимог законодавства). Адміністративні штрафи. За порушення порядку проведення розрахунків передбачена санкція, згідно ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП):

— від 2 до 5 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян (НМДГ) (34-85 грн.)- на осіб, які здійснюють розрахункові операції;

— від 5 до 10 НМДГ (85-170 грн.) — на посадових осіб.

При повторному та наступних порушеннях протягом року:

— від 5 до 10 НМДГ (85-170 грн.) — на осіб, які здійснюють розрахункові операції;

— від 10 до 20 НМДГ (170-340 грн.) — на посадових осіб.

ЗАПИТАННЯ: Чи має право на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу платника податку на суму витрат, понесених за навчання у 2016 році, один з батьків дитини, яка не досягла 23 років, одружилася, змінила прізвище, та квитанції оформлені саме на дитину?

ВІДПОВІДЬ: Платник податку має право скористатися податковою соціальною пільгою (знижкою) на навчання непрацюючого члена його сім’ї першого ступеня споріднення за умови, що в квитанції вказано прізвище такого члена його сім’ї, наявна копія укладеного договору про навчання та платник документально підтвердив родинні стосунки (ступінь спорідненя) з такою особою.

При цьому, якщо член сім’ї першого ступеня споріднення після реєстрації шлюбу змінює прізвище та в квитанціях зазначено нове прізвище, то потрібно надати ще і копію свідоцтва про шлюб.

ЗАПИТАННЯ: Хто вважається членом сім’ї першого ступеня споріднення?

ВІДПОВІДЬ: Відповідно до пп.14.1.263 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

ЗАПИТАННЯ: Чи передбачена відповідальність за неподання фізичною особою-підприємцем-платником єдиного податку заяви для внесення змін до відомостей, які зазначені у Реєстрі платників єдиного податку (у разі зміни місця провадження господарської діяльності)?

ВІДПОВІДЬ: Податковим кодексом України не передбачено відповідальності за неподання фізичною особою-підприємцем-платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності.

ЗАПИТАННЯ: Чи необхідно фізичній особі-підприємцю-платнику єдиного податку зберігати первинні документи та чи передбачена відповідальність за незабезпечення їх зберігання?

ВІДПОВІДЬ: Фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку зобов’язані забезпечити зберігання первинних документів на підставі яких заповнювалися дані Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат, що використовувалися для складання податкової декларації платника єдиного податку-фізичної особи-підприємця, або інші первинні документи, які використовувалися для складання податкової звітності по іншим податкам і зборам — у разі їх сплати. Такі первинні документи збарігаються не менш як 1095 днів з дня подання податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця або іншої податкової звітності, для складання якої вони використовуються. За незабезпечення зберігання первинних документів до платників єдиного податку можуть бути застосовані штрафи відповідно до п.121.1 ст.121 Податкового кодексу України.

ЗАПИТАННЯ: Чи може фізична особа-підприємець-платник єдиного податку при проведенні розрахунків за операціями з купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) надавати чи отримувати вексель?

ВІДПОВІДЬ: Фізична особа-підприємець-платник єдиного податку (продавець) не може отримувати /надавати вексель для оформлення грошового боргу за поставлені/придбані ним товари (виконані роботи, надані послуги), оскільки така операція суперечить нормам п.291.6 ст. 291 Податкового кодексу України.

ЗАПИТАННЯ: Чи має право юридична особа-платник єдиного податку третьої групи, яка надає власні будівлі, споруди (їх частини) в оренду на підставі укладеного цивільно-правового договору, що розташовані на земельній ділянці, власником якої є така юридична особа з 01.01.2016 року, виправити помилково нараховані податкові зобов’язання з земельного податку за таку земельну ділянку у податковій декларації з плати за землю на 2016 рік?

ВІДПОВІДЬ: Якщо юридична особа-платник єдиного податку третьої групи, який набув право власності або постійного користування на земельну ділянку з 01.01.2016 року та є власником будівель, споруд (їх частин), розташованих на такій земельній ділянці, надає в оренду нерухоме майно на підставі укладеної цивільно-правової угоди, а у цій угоді передбачено, що орендар також користується земельною ділянкою, то такий платник, керуючись пп.4 п.297.1 ст.297 Податкового кодексу України, має право подати уточнюючу податкову декларацію на зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за умови, що надання в оренду нерухомого майна є одним із видів господарської діяльності орендодавця.

Державна податкова інспекція в м. Лисичанську