ДПІ відповідає на запитання

ЗАПИТАННЯ: Чи застосовуються пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в т.ч. їх часток, при сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за садовий та дачний будинки?

ВІДПОВІДЬ: Пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, при сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються до садового та дачного будинків з урахуванням норм, визначених п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України.

ЗАПИТАННЯ: З якого моменту фізичній особі-підприємцю платнику єдиного податку потрібно сплачувати єдиний податок і єдиний внесок за новим місцем податкового обліку?

ВІДПОВІДЬ: Єдиний внесок, нарахований фізичною особою-підприємцем платником єдиного податку за місяці кварталу, у якому відбулася реєстрація змін місця проживання, треба буде сплатити вже на відповідні рахунки за новим місцем проживання. Звіт із єдиного внеску за рік, у якому зареєстровано зміни в адресі проживання підприємця, також потрібно буде подавати до податкової за новим місцем проживання. Єдиний податок, як і інші податки, за законодавством до кінця року слід сплачувати за старим місцем проживання. Так само потрібно вчинити і з податковою звітністю.

ЗАПИТАННЯ: Чи обкладають єдиним податком відшкодування за рішенням суду?

ВІДПОВІДЬ: Так, такі надходження на поточний рахунок та/або до каси фізичної особи-єдинника належать включити до обкладених єдиним податком (за фіксованою ставкою, ставкою 3% чи 5%) доходів. Однак суми відшкодувань за рішенням суду не враховують в обсяг доходів, що дають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

ЗАПИТАННЯ: Чи поширюється обмеження щодо граничної суми розрахунків, встановлене у розмірі 50 тис.грн на розрахунки суб’єктів господарювання з фізичними особами, на виплату дивідентів?

ВІДПОВІДЬ: Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем) у розмірі 50 тис.грн стосується розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, в тому числі виплат суб’єктами господарювання дивідентів фізичним особам.

ЗАПИТАННЯ: Що мається на увазі під поняттям відпустки у підриємця-єдинника?

ВІДПОВІДЬ: Під відпусткою у фізичної особи-підприємця платника єдиного податку мають на увазі надання права не сплати єдиного податку за один із місяців календарного року (з 1 по 31 число). Умови: сплата фізичною особою-підприємцем-єдинником єдиного податку в 1 або 2 групі платників єдиного податку та відсутність найманих працівників.

ЗАПИТАННЯ: Як скористатися правом єдиномісячної несплати податку підриємцю-єдиннику?

ВІДПОВІДЬ: Для того аби скористатися правом не сплачувати єдиний податок за один місяць календарного року, фізичній особі - підприємцю платнику єдиного податку першої чи другої групи (без найманих працівників) до початку періоду «відпустки» необхідно подати до відповідного податкового органу заяву, складену в довільній формі.

ЗАПИТАННЯ: Чи має право підриємцець-єдинник в місяці відпочинку не сплачувати єдиний соціальний внесок?

ВІДПОВІДЬ: Ні. Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) за такий місяць необхідно сплачувати в загальному порядку. Чинним законодавством не передбачається несплата цього податку за місяць «податкових канікул». Єдиний внесок перераховується протягом 20 календарних днів, що настають за кварталом, за місяці якого його сплачують.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську