Питання - відповідь

Подача підприємством звіту із ЄСВ при відсутності найманих працівників

  • ЗАПИТАННЯ: Чи потрібно подавати звіт із ЄСВ, якщо на підприємстві звільнено директора й бухгалтера (інших найманих працівників немає), а обов’язки з ведення обліку та подання звітності покладено на власника підприємства? Якщо ми подали Звіт і його вважають прийнятим, але таблиці 6 не подавали, чи потрібно подавати «скасовуючу» або робити коригування?
  • ВІДПОВІДЬ: Якщо юридична особа не використовує праці фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), а також не нараховує та не виплачує доходів за виконання робіт (надання послуг), звіт до органів доходів і зборів вона вправі не подавати. Це регламентовано п.11 р.ІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну України від 14.04.15 р. № 435.
  • У випадку подання звіту із ЄСВ за відсутності найманих працівників, та неподання таблиці 6, подавати «скасовуючу» таблицю або робити інші коригування — не потрібно. Такі дії не тягнуть за собою відповідальності.

Звіт із ЄСВ: порядок звільнення працівниці, останнім днем відпустки

  • ЗАПИТАННЯ: Яким чином відобразити в таблиці 5 звільнення працівниці, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, в останній день відпустки? Яку категорію застрахованої особи слід зазначити?
  • ВІДПОВІДЬ: У таблиці 5 звіту з ЄСВ припинення трудових відносин із такою працівницею відображають із кодом типу застрахованої особи «1» — наймані працівники з трудовою книжкою (або «2» — наймані працівники (без трудової книжки) , якщо вона працювала за сумісництвом).

Порядок подання звіту із ЄСВ за працівницю, яка перебуває у відпусткі по догляду за дитиною

  • ЗАПИТАННЯ: Я приватний підприємець. Маю одну найману особу, яка пішла у відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Інших працівників немає. Чи подавати звітність із ЄСВ і далі?
  • ВІДПОВІДЬ: У місяці виходу вашої працівниці у відпустку по догляду за дитиною до трьох років Вам слід заповнити й подати таблиці 5 і 6 Звіту з ЄСВ. Надалі таблицю 6 формувати не потрібно. Проте доведеться щомісяця складати звіт із ЄСВ, у якому буде таблиця 1 із прокресленнями. При цьому в " шапці" таблиці 1 реквізит «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період, осіб» буде прокреслено, а ось у реквізиті «Штатна чисельність працівників» слід фіксувати «1».

Порядок коригування інформації про звільнення працівника у таблиці 5 звіту із ЄСВ

  • ЗАПИТАННЯ: У січні 2015 р. забули зазначити інформацію щодо звільнення працівника в таблиці 5 звіту з ЄСВ. Як наразі можна виправити ситуацію?
  • ВІДПОВІДЬ: У такому випадку потрібно сформувати «податкову» таблицю 5 звіту із ЄСВ за січень 2015 року. Майте на увазі: з травня 2015р. роботодавці мають формувати Звіт за ф.№ Д4, який наведено в додатку 4 до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну України від 14.04.15 р. № 435. Тому зараз ви мусите формувати таблицю 5 саме цього Звіту, незважаючи на те що в січні звітували за затвердженим наказом Міндоходів України.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську