Вбереги себе від паніки!

Ми живемо в не легкий час, не диво, що багато хто з нас вибиті з колії. В час, коли складно будувати плани на майбутнє та кожен з нас намагається бути інформованим, мичасто стаємо заручниками інформаційного безладу. Зараз дуже легко піддатися масовій паніці. Але як же боротися з панікою, якщо вона накриває з головою. Як зберегти здоровий глузд?

Паніка − це своєрідний вірус, який охопив певну частину нашого суспільства. Її першопричиною є страх − одна з базових емоцій. Страх за своє життя, благополуччя, життя і здоров’я своїх близьких. Навколо нас курсує маса чуток і домислів, які підігрівають і так високий градус напруженості. Скористайтеся кількома порадами, які, ми сподіваємося, допоможуть вам знову знайти душевну рівновагу.

Заспокойтеся. Знервований стан, тремтячі руки, страх, нездатність зосередитися ‒ все це ознаки паніки. Впоратися з нею допоможуть медитативні техніки, найпростіша − контроль свого подиху. Як тільки ви відчуваєте, що починаєте панікувати, вживайте заходи відразу ж, не відкладаючи. Можливо, подолати такий стан вам допоможуть бесіди з близькими або однодумцями. Висловлюйте всі ваші страхи і сумніви, ймовірно, будучи озвученими, вони вам самим здадуться перебільшеними.

Включайте логіку. У місті курсують чутки, що пропаде хліб з магазинів, бензин з автозаправок і гроші в банкоматах? Проаналізуйте, яка ймовірність цього? Можливо, хліба немає саме тому, що всі кинулися його скуповувати, з цієї ж причини зникла і готівка. Почитайте інформацію, бажано з перевірених джерел, і робіть висновки: як убезпечити себе та рідних. Скажімо, якщо є загроза здоров’ю дітей на вулиці, не пускайте їх гуляти одних, та й самі не ходіть вечорами поодинці.

Відключайтеся! Якою би не була спокуса щомиті стежити за новинами і обговорювати цілими днями актуальні події, змусьте себе перемикатися на повсякденні справи і клопоти. Візьміть за правило включати телевізор або новинні сайти кілька разів на день, не більше. Згадайте, що у вас є маса обов’язків, які нікуди не поділися, і їх треба виконувати.

Острівець безпеки. Хоча б по годині у день займіться чимось, що зовсім не має відношення до дійсності. Наприклад, почитайте фентезі, подивіться легкий фільм, послухайте улюблену музику. Для того, щоб підняти собі настрій, носіть з собою яскравий предмет, будь-яку річ, яка вам подобається і викликає позитивні емоції. У той момент, коли вам стане страшно або сумно, візьміть цей предмет в руки.

Захистить себе від навколишнього страху. Розмови, які сіють паніку, ви можете почути і на вулиці, і на роботі, і в магазині. Зрозуміло, велика спокуса їх підтримати, але пам’ятайте: чим більше ви будете втягуватися в них, тим вище буде ваш особистий градус напруги. Тому відгороджуватися, хоча б подумки, від панікерів. Наприклад, уявіть собі, що ви перебуваєте в прозорій капсулі, яка не пропускає звуки та емоції оточуючих.

Займіться тим, що вас захоплює і відволікає. Це може бути хобі, спорт, самоосвіта, а ще краще − допомога іншим, адже допомагаючи комусь, забуваєш про власні проблеми. Однак якщо ви чітко розумієте, що самому з панікою впоратися не виходить − не соромтеся звернутися до професійного психолога.

Відділ роботи з особовим складом та психологічного забезпечення центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС України у Луганській області