З 1 жовтня 2014 року змінюється порядок призначення житлових субсидій

Програма житлових субсидій, яка є головним механізмом забезпечення соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг, гарантує малозабезпеченим громадянам стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг незалежно від зміни вартості послуг.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» з 1 жовтня 2014 р. запроваджується нова соціальна норма житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, на які держава надаватиме пільги та субсидії.

Нормативи споживання послуг

Послуга

Норма до 1 жовтня 2014 р.

Норма х 1 жовтня 2014 р.

Норма житла

21 кв.м на одну особу + 10,5 кв.м на сімю

13,65 кв.м на особу + 35,22 кв.м на сімю

СПОЖИВАННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ

На опалення

11 куб.м на 1 кв.м площі в опалювальний період

7 куб.м на 1 кв.м площі* коригуючий коефіцієнт

На газову плиту (приготування їжі)

9,8 куб.м на особу

6 куб.м на особу

На газову плиту (приготування їжі і підігрів води)

18,3 куб.м на особу

9 куб.м на особу

На газову плиту та водонагрівач

23,6 куб.м на особу

18 куб.м на особу

ЦЕНТРАЛИЗОВАНЕ ВОДОПОСТАЧАННЯ

Постачання холодної води

Встановлюється органами місцевого самоврядування

9,12 куб.м (за наявності гарячої води) та 7,6 куб.м (за відсутності гарячої води) на особу

2,4 куб.м (за наявності гарячої води) та 4 куб.м (за відсутністю гарячої води) на особу

Постачання гарячої води

Встановлюється органами місцевого самоврядування

3,2 куб.м на особу

1,6 куб.м на особу

Споживання електричної енергії

75 кВт год на сімю з однієї-двох осіб+15кВт год на іншого члена сімї

75 кВт год на одну особу+30кВт год на іншого члена сімї

Установлення соціальних нормативів дозволить громадянам сплачувати за послуги відповідно до фактичних обсягів споживання кожного виду послуг, а державі відповідно забезпечувати соціальну підтримку на оплату реальних обсягів споживання цих послуг.

Крім цього, змінюється принцип розрахунку обов’язкового відсотка платежу сім’ї за житлово-комунальні послуги в разі призначення житлових субсидій. Якщо до цього сім’ї, яким призначено субсидію сплачували за житлово-комунальні послуги в межах норм володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування комунальними послугами 15% середньомісячного сукупного доходу, а сім’ї з непрацездатних громадян – 10%, то з 1 жовтня 2014 р. обов’язковий відсоток платежу сім’ї визначатиметься для кожної сім’ї індивідуально (залежно виключно від доходів).

Тобто за умови призначення житлової субсидії за користування житлом, його утримання та оплату водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії та вивезення сміття в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами громадяни, які зареєстровані та фактично проживають у житловому приміщенні, сплачують частку середньомісячного сукупного доходу, яка визначається за формулою:

Ро=Кд/Кг*Рг,

де Ро – частка плати за послуги для домогосподарства, яка для розрахунку субсидії заокруглюється до двох знаків після коми;

Кд – коєфіцієнт доходу домогосподарства – відношення розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу до прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на дату з якої призначається субсидія;

Кг – базовий коєфіцієнт доходу для призначення субсидії – два прожиткових мінімума на одну особу в розрахунку на місяць (Кг-2);

Рг – базова норма плати за житлово-комунальні послуги – 15% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства (Рг-15).

Таким чином, для обрахунку обов’язкового відсотка платежу потрібно:

1. Визначити середньомісячний дохід сім’ї на одного члена за попередні шість місяців (сукупний дохід домогосподарства за попередні 6 місяців розділити на число осіб, які входять до домогосподарства і на 6 місяців).

Приклад. Сукупний дохід домогосподарства за попередні 6 місяців становить 18000 грн., до складу сім’ї входить 3 особи. Отже, середньомісячний дохід на одну особу становитиме 1000 грн. (18000 грн. :3 особи:6 міс.)

2. Розрахувати обов’язковий відсоток платежу за встановленою формулою (середньомісячний дохід на одну особу за попередні 6 місяців розділити на прожитковий мінімум на одну особу у (2014 році – 1176грн.) і на базовий коефіцієнт 2, після чого помножити на базовий коефіцієнт 15).

Наприклад, за середньомісячного доходу на одного члена сім’ї – 1000 грн. обов’язковий відсоток платежу становитиме 6,38% (1000 грн.:2х15).

Таким чином, обов’язковий відсоток платежу за житлово-комунальні послуги для цієї сім’ї становитиме 6,38% середньомісячного сукупного доходу. При цьому розмір обов’язкового платежу становитиме 191,33 грн. (3000 грн.х6,38%), де середньомісячний дохід на сім’ю – 3000грн. (18000 грн.:6 міс.)

Усе, що перевищує цю суму (в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами), буде розміром субсидії). Тому, якщо така сім’я платить, приміром, 400 грн. на місяць за житлово-комунальні послуги, то розмір субсидії становитиме 208,67 грн.(400 грн. – 191,33 грн.).

Ще однією важливою зміною в порядку надання населенню житлових субсидій є скасування потреби проводити перерахунок призначеної субсидії за фактичним обсягом споживання послуг. З 1 жовтня субсидія призначатиметься виходячи із соціальних нормативів споживання житлово-комунальних послуг і перерахунок розміру призначенної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не проводиться.

Сума субсидії, яку органами соціального захисту населення перераховано на рахунки виконавців житлово-комунальних послуг для оплати їхньої вартості в розмірі соціальних нормативів і яка не використана сім’єю внаслідок економії споживання послуг, зараховується як оплата обов’язкової частки платежу на наступний розрахунковий період.

Крім цього, змінено окремі умови надання житлових субсидій:

- субсидія надаватиметься одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особоий рахунок (раніше субсидія на загальних підставах призначалася лише власникові житлового приміщення);

- для осіб, які перебувають у шлюбі, зареєстровані і проживають окремо, субсидія буде призначатися на соціальну норму житла (раніше, субсидія призначалася на 21 кв. м);

- комісії позбавляються права ухвалювати рішення про надання субсидії на загальну площу житла;

- передбачається враховувати доходи на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які декларують відсутність доходу, або доходи менш ніж прожитковий мінімум.

При цьому для громадян не змінено порядок звернення за житловою субсидією. Як і раніше, для призначення субсидії потрібно подати до органу праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації такі документи:

заяву встановленої форми;

декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (за встановленою формою);

довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім пенсії та допомоги).

Інші відомості, потрібні для призначення субсидії (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами), додають організації, які надають ці послуги, на запит органів праці та соціального захисту населення.

За довідками та призначенням субсидії звертайтеся за адресою:

м. Лисичанськ, вул. Маліновського, 22а, каб. 1А.

Ми працюємо кожен день, без перерви на обід.

Понеділок - четвер з 8-00 до 17-00 год., п’ятниця з 8-00 до 16-00 год.

Телефони для довідок: 73597, 73323.

Єздакова О.А.,начальник управління