Пам'ятка щодо профілактики трансмісивних захворювань

Трансмісивні хвороби — це заразливі хвороби людини, збудники яких передаються при укусі комарами, кліщами, блохами, москітами, при попаданні на шкіру та слизисті оболонки інфікованих виділень переносника.

До трансмісивних захворювань відносять такі хвороби, як малярія, дирофіляріоз, кліщовий енцефаліт, геморагічна гарячки, чума, туляремія, іксодові кліщові бореліози, кліщовий висипний тиф, Ку-гарячка, гарячка Західного Нілу та інші.

Зважаючи на складність боротьби з переносниками цих інфекцій, з огляду на великі ареали і скритий спосіб їх життя, основну увагу у вогнищах захворювань приділяють найбільш доступному і ефективному захисту — індивідуальному захисту населення від кровососів, а саме:

1. При виході на прогулянку враховувати добову активність комах. Так, комарі в помірному кліматі зазвичай активні у ранкові та в вечірні часи, тому людям слід утриматися від прогулянок в цей час доби біля лісосмуг, скверів, водоймищ.

2. Під час прогулянки на природі краще одягнутися в легкий, але максимально закритий одяг, майки та сорочки слід заправляти в брюки, на голову бажано надіти панаму.

3. Використовуйте репеленти. Їх можна наносити не лише безпосередньо на тіло, але і на одяг (для цього є спеціальні засоби), у приміщенні застосовуйте фумігатори.

4. Використовуйте москітні сітки.

Кабінет санпросвітроботи ЦГБ ім. Тітова