Тютюнопаління і рак легенів

Звичай куріння сигарет серед європейських народів поширився у 19 столітті . У 20 столітті сигарети стали модними — мода на їх куріння пішла від кіногероїв, які в хвилину нервового напруження затягувалися цигаркою.

Зараз про шкоду паління ми знаємо досить багато. З’явився навіть термін: «хвороби, пов’язані з палінням». Побічні ефекти паління дуже обмежують повсякденне життя курців, яким стає важко дихати, пересуватися, працювати, вони забувають, що таке активний відпочинок. І найголовніше: куріння може сильно скоротити життя. Дорослі чоловіки, що курять, втрачають у середньому 13 років життя, жінки — 15. Всім відомо, що куріння є причиною багатьох страшних хвороб. Навіть діти зараз знають, які проблеми зі здоров’ям може викликати паління.

Тютюновий дим — це вид забруднення повітря, який у сотні тисяч разів перевищує забруднення від будь-якого металургійного чи хімічного комбінату. Підраховано, що людина, яка палить сигарету, вдихає повітря у чотири рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби.

При курінні тютюну відбувається суха перегонка його з утворенням нових продуктів, тому склад тютюнового диму відрізняється від складу тютюну. Якщо зробити «затягування» з цигарки і видихнути дим через носову хустку, то на хустці з’явиться коричнева пляма — залишки тютюнового дьогтю. Краплі дьогтю, які осіли в легенях, стають головною причиною виникнення й розвитку «тютюнового кашлю».

Загалом тютюновий дим, окрім нікотину , містить більше 40 відомих канцерогенів і сполук, що сприяють формуванню канцерогенів в організмі. Речовини, що містяться в тютюновому димі, викликають запалення епітелію, що покриває дихальні шляхи. Це призводить до їх хронічного запалення та розвитку бронхіту й трахеїту. Крім того, тютюновий дим викликає хронічне подразнення слизової оболонки гортані, сприяє запаленню голосових зв’язок, які потовщуються та грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу, що особливо помітно у молодих жінок.

Паління пошкоджує практично кожен орган людського тіла і, звичайно ж, сама страшна хвороба, до якої може призвести куріння — це рак. Вживання тютюну стає причиною близько 30% усіх ракових захворювань. Вірогідність захворіти для завзятого курця в 20 разів вище, ніж для того, хто ніколи не курив.

Паління — причина 9 з 10 смертей від раку легенів. На жаль, люди забувають, що рак легенів можна запобігти!

Вся справа лише в бажанні й усвідомленні цієї необхідності. Кинути палити ніколи не пізно.

Лисичанське міськрайонного Управління Головного управління Держсанепідслужби у Луганській області