Подаруй дитині щастя виховуватися у сім'ї

Якщо дитину постійно критикувати, вона вчиться засуджувати. Якщо дитина росте у ворожості, вона вчиться агресивності. Якщо дитина росте в страху, вона вчиться всього боятися. Якщо дитина оточена жалістю, вона вчиться жаліти себе. Якщо дитина росте серед насмішок, вона стає сором’язливим. Якщо дитину постійно порівнювати з іншими, вона вчиться заздрити. Якщо дитина росте з відчуттям сорому, вона вчиться бути завжди винуватим.

Якщо дитина росте в атмосфері підтримки, вона вчиться бути впевненою у собі. Якщо дитина росте в похвалі, вона вчиться бути вдячною. Якщо дитина росте в атмосфері терпимості, вона вчиться бути терплячою. Якщо дитина росте в атмосфері схвалення, вона вчиться подобатися собі. Якщо дитина росте у визнанні, вона вчиться ставити цілі і досягати їх. Якщо дитина росте в атмосфері прийняття, вона вчиться любити. Якщо дитина росте в співчутті, вона вчиться бути великодушною. Якщо дитина росте в чесності і справедливості, вона вчиться розрізняти добро та зло. Якщо дитина росте в атмосфері довіри, вона вчиться вірити в себе і оточуючих. Якщо дитина оточена дружелюбністю, вона знає, що світ — це прекрасне місце.

Кожна людина в цьому світі потребує, щоб її любили, а тим паче, якщо ця людина — дитина! І звичайно, діти повинні виховуватись у родині, де її будуть поважати, слухати, приділяти увагу, а головне — любити.

Є багато причин, з яких діти та підлітки не можуть виховуватись у біологічній сім’ї: це і втрата батьків, і їх тимчасова чи повна нездатність виконувати свої батьківські обов’язки, неможливість забезпечувати дитину належними умовами для життєдіяльності, виховання, навчання та гармонійного розвитку. Але діти потребують батьківської уваги, сімейного затишку та виховання кожну хвилину життя!

Однією із трьох форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування на виховання до сім’ї є прийомна сім’я. Це може буті як повна родина, так і особа, що не перебуває в шлюбі, але яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дитину чи декілька дітей на виховання та спільне проживання. Варто зазначити, що прийомними батьками можуть стати люди лише працездатного віку.

Влаштування дітей у прийомну сім’ю розраховано таким чином, щоб до досягнення батьками пенсійного віку дитина могла стати повнолітньою. У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків час перебування дітей у родині визначається за віком молодшого з батьків.

До прийомної сім’ї влаштовуються діти з дитячих будинків, будинків маляти, шкіл-інтернатів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, притулків для неповнолітніх, лікарень, центрів соціально-психологічної реабілітації.

За хлопчиками та дівчатками, які виховуються у прийомній родині, зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, а також раніше призначені їй аліменти, пенсії та інші державні виплати.

Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, обов’язково проходять навчання для підвищення батьківської компетенції.

Держава надає постійну соціальну підтримку прийомним сім’ям.

Для здійснення соціального супроводження за прийомною сім’єю закріплюється соціальний працівник центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який, відповідно до чинного законодавства, буде надавати Вам комплекс правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування Вашої прийомної сім’ї, забезпечення виконання прав дитини. Соціальне супроводження прийомної сім’ї здійснюється постійно, а саме: до досягнення дитиною повноліття або до закінчення нею навчання у вищому навчальному закладі.

Якщо Ви бажаєте взяти на виховання дитину, за отриманням більш детальної інформації ми запрошуємо Вас на консультацію до Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лисичанської міської ради.

Наша адреса: м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька 62, 5 поверх, кім. 56 та 76, тел.: 7-26-96.

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лисичанської міської ради