Небезпека чадного газу!

З настанням опалювального періоду зростає кількість нещасних випадків, викликаних отруєнням чадним газом. Чадний газ утворюється при неповному згорянні як природних, так і зріджених газів унаслідок недостатнього надходження кисню для горіння в результаті дефектів опалювальних приладів.

Чадний газ — це безбарвний газ, без запаху, кольору, смаку. Головна небезпека полягає в тому, що чадний газ через легені швидко проникає в клітині крові, замінюючи кисень і людина гине від задухи. За токсичністю він близький до синильної кислоти. Чадний газ дуже підступний тим, що отруює організм непомітно, запаморочує свідомість, викликає млявість, загальну слабкість.

Слід враховувати, що чадний газ впливає на людину навіть у невеликих концентраціях, оскільки він здатен накопичуватися в організмі, при цьому гальмуються захисні реакції організму. Зазвичай людина не відчуває, коли починає вдихати токсичний га, проте через деякий час з’являється головний біль, ослаблення зору, запаморочення, нудота. При подальшому впливі чадного газу втрачається реальне відчуття часу, порушується орієнтація в просторі. В подальшому людина втрачає свідомість, її шкіра червоніє, а зіниці розширюються. Дихання спочатку шумне і прискорене, потім стає поверхневим і сповільнюється.

При отруєнні чадним газом потерпілого необхідно винести на свіже повітря, покласти під голову подушку, розстебнути комір і пояс. Найкращий засіб при отруєнні — довготривале вдихання кисню. На голову і груди кладуть холодний компрес. Якщо потерпілий при свідомості, його потрібно напоїти міцним чаєм. При втраті свідомості дають нюхати нашатир. Якщо потерпілий не дихає або дихання швидко погіршується, потрібно відразу приступати до проведення штучного дихання. Після надання першої медичної допомоги потерпілого необхідно швидко відправити у лікарню.

Пам’ятайте — Ваша безпека у Ваших руках !

Гальченко А.О., майстер в/н курсів ЦО м.Лисичанська