З турботою про дитину (щодо створення прийомної сім’ї)

Протягом останніх років в українському суспільстві докорінно змінилося ставлення до дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, а захист прав таких дітей став державною справою. Історично сформованими формами влаштування у сім’ю дитини в Україні є усиновлення та встановлення опіки (піклування). Останнім часом набувають розвитку нові соціальні інститути сімейного виховання дітей-сиріт — прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу. Ці форми на сьогодні є найбільш наближеними до біологічної сім’ї. Але на відміну від усиновлення чи опіки ці форми влаштування дітей є тимчасовими.

Фінансування прийомних сімей здійснюється за рахунок державного бюджету. Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення.

Соціальним розвитком та матеріальною підтримкою прийомних сімей та ДБСТ займаються державні структури — центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСССДМ) і служба у справах дітей (ССД).

У місті щороку збільшується кількість лисичан, які наважуються взяти на виховання чужу дитину. На сьогоднішній день в нашому місті у п’ятьох прийомних сім’ях виховуються шестеро дітей. Так діти стають щасливими, бо вони отримують нову справжню сім’ю!

Початком оцінки можливостей потенційних прийомних батьків є перша зустріч спеціаліста ЦСССДМ з кандидатами у прийомні батьки. Її мета — обмін певною інформацією: особливості ПС, у порівнянні з іншими формами влаштування в дітей в сім’ї, наявність необхідних умов, визначених законодавством, мотивація батьків, ресурси та можливості сім’ї тощо. Завдання першого етапу роботи — виявити слабкі і сильні сторони кандидатів, роз’яснити потенційні труднощі та специфіку виховання дітей, які в силу різних обставин, не мають можливості виховуватись в біологічній сім’ї. Відповіді кандидата на запитання дають нам інформацію для подальшої оцінки. Кандидати також отримують чіткі відповіді на поставлені ними запитання для подальших роздумів.

Осіб, які прагнуть отримати «власну» дитину, не готові до співпраці із соціальними працівником, заперечують можливість контактів з біологічними родичами, ми скеровуємо до органів опіки та піклування для розгляду питання про усиновлення дитини.

Кандидатам у прийомні батьки надається певний термін для осмислення отриманої інформації. У разі прийняття ними остаточного позитивного рішення, спеціаліст розпочинає другий етап роботи з кандидатами. Наступні зустрічі спрямовуються на поглиблення знань кандидатів про специфіку функціонування прийомної сім’ї, орієнтування їх на з’ясування реальних можливостей родини виховувати нерідну дитину (дітей). Під час бесіди звертаємо увагу на необхідність співпраці батьків із соціальним працівником, який здійснює соціальне супроводження. Повідомляємо їм про те, що вся надана ними інформація перевіряється з урахуванням конфіденційності. Підкреслюємо важливість інформування всіх членів сім’ї про намір взяти на виховання дитину та прийняття спільного рішення. Спеціаліст з’ясовує обґрунтовані бажання батьків щодо характеристик майбутньої дитини (вік, стать, особливості характеру, зовнішності). Обговорюємо наявні в родині можливості та ресурси для забезпечення нормального життя, розвитку й виховання прийомної дитини. Обов’язково підкреслюємо важливість підтримки зв’язків прийомної дитини з біологічними родичами, якщо це не суперечить інтересам дитини.

Однією з обов’язкових умов прийняття рішення про створення прийомної сім’ї є відвідання родини кандидатів спеціалістами ЦСССДМ та ССД. У ході відвідування з’ясовується наскільки благополучною є родина, які стосунки між членами сім’ї, як вони проводять вільний час, стиль спілкування в сім’ї, коло їх інтересів, які житлово-побутові умови і матеріальне забезпечення, стан здоров’я членів родини, їх релігійні переконання, мотивація свого рішення членами родини, чи всі члени сім’ї згодні з даним рішенням, які в них стосунки з правоохоронними органами, чи є у когось із членів родини досвід виховання дітей. За результатами відвідування складається акт житлово-побутових умов.

Якщо в ході такої роботи не виявлені негативні факти, родина не змінила свого рішення і зібрала повний пакет необхідних документів, то кандидати направляються на навчання до Луганського обласного ЦСССДМ. Юридичне оформлення прийомної сім’ї здійснюється органом опіки та піклування за поданням служби у справах дітей. Якщо і ви наважитеся подарувати дитині затишок вашої оселі, турботу ваших сердець, звертайтеся за адресою: Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (вул. Сєвєродонецька, 62, тел. 7-26-96).

Директор ЦСССДМ К.А.Остахов