Мета – стабілізація соціально-трудових відносин в трудових колективах Луганської області

В умовах переходу до ринкових відносин вплив соціальних процесів і чинників на економіку посилюється. Враховуючи, що від стабільності стану соціально-трудових відносин в трудових колективах області безпосередньо залежить економічний розвиток як самого підприємства, так і певної галузі, і регіону в цілому, відділення НСПП в Луганській області пріоритетним напрямком своєї діяльності вважає сприяння покращенню трудових відносин, налагодженню взаємодії між учасниками виробничого процесу під час виникнення конфлікту.

Упродовж минулого року відділення НСПП в Луганській області сприяло вирішенню 19 колективних трудових спорів (конфліктів) з 40 вимогами найманих працівників на 10 підприємствах області, з яких 11 спорів з 22 вимогами на 6 підприємствах виникло у 2011 році (аналогічна динаміка спостерігалася і у 2010 році — зареєстровано 11 конфліктів).

Відділення НСПП в Луганській області відмічає, що у ІІ півріччі 2011 року кількість виникнення колективних трудових спорів значно знижена, чому сприяла низка причин:

  • переважна дія стримуючих факторів;
  • ознайомлення роботодавців із процедурою вирішення конфлікту, що часто призводить до усунення порушень трудового законодавства на етапі збору підписів під вимогами або проведення загальних зборів;
  • застосування нового формату проведення засідань робочої групи з координації дій місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення податкових та інших надходжень до бюджетів і погашення заборгованості із заробітної плати й соціальних виплат;
  • зростання уваги місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до виникнення та вирішення дестабілізаційних чинників, що призводять до колективних трудових конфліктів, після розгляду на апаратній нараді у губернатора області питання про стан соціально-трудових відносин на підприємствах області та завдання місцевих органів влади щодо попередження виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та їх врегулювання.

Реєстрація колективного трудового спору (конфлікту) свідчить про бажання учасників соціально-трудових відносин вирішувати проблемні питання шляхом діалогу за столом переговорів. Сама процедура вступу до колективного конфлікту означає виникнення нових правовідносин між найманими працівниками та роботодавцем. В ході врегулювання таких конфліктів за координацією відділення НСПП проводяться примирні процедури, під час яких сторони прагнуть знайти взаємоприйнятне рішення проблем, що стосуються вимог працівників. Ухилятися від участі в них не має права жодна із сторін. Упродовж 2011 року проведено 27 засідань трудових арбітражів та 32 узгоджувальні зустрічі.

Стабілізації стану соціально-трудових відносин на підприємствах області сприяла позитивна тенденція зняття з реєстрації і контролю вирішених спорів. Так, в 2011 році за сприяння відділення НСПП було врегульовано 9 колективних трудових спорів (конфліктів) з 15 вимогами найманих працівників, що складає 47% від загальної кількості конфліктів, які перебували на контролі відділення в зазначений період. Загалом по спорам, вирішенню яких відділення НСПП сприяло у минулому році було погашено 10128,7 тис.грн. боргів найманим працівникам, що складає 31,5% від суми, що стала причиною виникнення розбіжностей.

Успішним кроком до подолання розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин є спільні зусилля всіх причетних до цього суб’єктів. В 2011 році в містах і районах Луганської області були визначені посадові особи виконавчих комітетів міських рад і райдержадміністрацій, відповідальні за взаємодію з відділенням НСПП, з метою оперативного розгляду питань, порушених трудовими колективами у випадку виникнення розбіжностей з роботодавцем.

Результатом посилення взаємодії з місцевими органами влади може служити той факт, що на даний час не один колективний трудовий спір не залишається поза увагою місцевої влади. За необхідності та на прохання сторін конфлікту відділення НСПП залучає представників державних структур та посадових осіб місцевого самоврядування для участі в примирних процедурах. У 2011 році до роботи в половині трудових арбітражів на прохання сторін спорів, відділенням НСПП залучалися представники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та інших причетних органів: Територіальної державної інспекції праці в Луганській області, Луганської обласної санітарно-епідеміологічної станції, теруправління Держгірпромнагляду по Луганській області.

Напрацьована відділенням НСПП в Луганській області система заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових конфліктів та своєчасного їх вирішення є дієвою та ефективною. Це підтверджується позитивною динамікою вирішення конфліктів з найменшими витратами для учасників соціально-трудових відносин. Саме тому з роками стала помітною тенденція зменшення кількості акцій протесту: в 2008 році — 9, в 2009 році — 7, в 2010 році — 5 і в 2011 — 3 акції протесту, з них — жодного страйку. Наймані працівники все більш віддають перевагу вирішенню проблемних питань шляхом діалогу, вважаючи переговорний процес самою ефективною формою врегулювання конфлікту.

Одним із завдань Служби є інформування громадськості про діяльність НСПП у напрямку сприяння поліпшенню соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), їх прогнозування та сприяння своєчасному вирішенню. В грудні 2011 року відділенням НСПП в Луганській області створено власну WEB-сторінку (www.nspp-Lugansk.ucoz.ua), яка надає можливість оперативного оновлення інформацій, їх доступність широкому колу читачів.

За матеріалами відділення НСПП в Луганській області