З 1 січня 2012 року вступає в дію новий «Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві»

З 1 січня 2012 року вступає в дію новий «Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011р. № 1232 (далі — Порядок).

В зв’язку з цим втрачає чинність постанова Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004р. № 1112 «Деякі питання розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві».

Цей Порядок визначає процедуру проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій, що сталися з працівниками на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності або в їх філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах.

Згідно вимог п.13 Порядку «Проведення розслідування нещасного випадку, який стався з фізичною особою — підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно і не застрахована у Пенсійному фонді України як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, організовує територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку, який утворює комісію у складі не менш як три особи.

До складу комісії входять представник територіального органу Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку (голова комісії) та представники місцевої держадміністрації за місцем настання нещасного випадку, первинної організації профспілки, членом якої є потерпілий, або територіального профоб’єднання за місцем настання нещасного випадку, якщо потерпілий не є членом профспілки.

У разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння) до складу комісії також входить представник закладу державної санітарно-епідеміологічної служби, який здійснює санітарно-епідеміологічний нагляд за підприємством».

Новий Порядок передбачає і деякі інші зміни порівняно з попереднім.

Право роз’яснювати вимоги Порядку надано Державній службі гірничого нагляду та промислової безпеки — щодо розслідування та обліку нещасних випадків і аварій на виробництві, Міністерству охорони здоров’я — щодо розслідування та обліку гострих, хронічних професійних захворювань і отруєнь.

Начальник УПСЗН О.А. Єздакова