Профілактика гострих кишкових інфекцій для населення

86aa16e8b07ae255a1755122077cf246_xlЗа 12 місяців 2017 року в м. Лисичанську захворюваність гострими кишковими інфекціями у порівнянні з 2016 роком знизилась на 0,03% та склала 198,36 на 100 тисяч населення.

Епідемічних ускладнень щодо кишкових інфекцій не зареєстровано, проте ситуація у м. Лисичанську щодо кишкових інфекцій характеризується нестабільністю. Періодично реєструється перевищення тижневих рівнів захворюваності. Найбільші рівні захворюваності реєструються серед неорганізованих дітей до 4 років.

Щорічно в осінній період відзначається сезонний підйом захворюваності гострими кишковими інфекціями. Саме у цей період створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, активізації шляхів і чинників передачі інфекцій.

Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість в зовнішньому довкіллі. Усі вони добре розмножуються у багатьох харчових продуктах. Впродовж 1-2 тижнів можуть зберігати життєздатність на сирих овочах і фруктах. Але найбільш небезпечними в плані інфікування є молоко і молочні продукти, яйця, які служать прекрасним поживним середовищем для бактерій.

Спеціалістами структурного підрозділу Лисичанська міськрайонна філія ДУ «Луганський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» в осередках кишкових інфекцій відібрано 893 змиви на БГКП, з них −4 з відхиленнями (0,4%).

Обстежено 439 контактних осіб, виявлено 30 носіїв збудників кишкових інфекцій (6,8%).

Проведені єпідрозслідування усіх випадків кишкових інфекцій в організованих колективах. У дитячих та підліткових закладах реєструвалися поодинокі випадки захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на сальмонельоз у м.Лисичанську стабільна, показник захворюваності склав 25,34 на 100тис. населення, що нижче рівня минулого року на 10,98%.

Для попередження захворювання необхідно знати і дотримуватися елементарних правил:

— не купувати продукти в місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, в дворах житлових кварталів і тому подібне) і у осіб, що торгують не сертифікованою продукцією і без вказівки про проходження обов’язкового медичного огляду в особистих медичних книжках;

— звертати увагу при купівлі швидкопсувної продукції на терміни їх реалізації;

— не придбавати підгнилі ягоди і фрукти в цілях економії, оскільки життєздатні бактерії знаходяться не лише на поверхні, але і усередині продукту.

— не купувати баштанні культури(кавуни, дині) в розрізаному виді, оскільки мікроби з поверхні легко переносяться і розмножуються в соковитому м’якуші;

— ретельно промивати овочі і фрукти під струменем проточної питної води (у тому числі і банани, виноград) перед споживанням;

— виключити тривале зберігання готових блюд, що не піддаються перед вживанням термічній обробці (холодці, салати, вінегрети);

— строго дотримуватися роздільної переробки сирих і варених продуктів в домашніх умовах (використовувати окремі обробні дошки і ножі);

— продукти для дітей молодшого віку купувати щодня свіжі і готувати їжу тільки на один прийом;

— не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, з струмків, колодязів і так далі);

— використовувати для пиття тільки кип’ячену або бутильовану воду;

— дотримуватися правил особистої гігієни(мити руки після відвідування громадських місць, автотранспорту, перед їжею).

Пам’ятайте! Ваше здоров’я — у ваших руках!

Лисичанська міськрайона філія ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України»