2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

Природа — це спадок від наших батьків, який ми маємо передати своїм дітям. І тільки ціннісне ставлення до природи і сформована на його основі екологічна культура є обов’язковою умовою сталого розвитку суспільства, узгодження економічних, екологічних і соціальних чинників розвитку.

Щорічно у лютому відзначається Всесвітній день охорони водно-болотних угідь країнами світу — учасниками Рамсарської конвенції. В Україні до переліку територій, що їх охороняють згідно з Рамсарською конвенцією, входять 33 водно-болотних угідь загальною площею 744 тис. га.

Водно-болотні угіддя — це один із типів ключових екосистем, що виконують важливі екологічні функції. Вони забезпечують людство прісною водою, зменшують прояви засолення, регулюють стік повеневих вод, виконують очищення та фільтрацію поверхневих вод, покращують якість повітря (за рахунок підвищення рівня вологості повітря та його охолодження). Охоплюючи 3% поверхні планети, вони тримають в собі 20% вуглецю, що є в ґрунтах (без цього рівень вуглекислого газу в атмосфері Землі був би набагато вищий).

Свій невеликий внесок до охорони та збереження водно-болотних угідь може зробити кожен з нас: це дуже просто і не вимагає грошей або багато часу.

Головна ідея — не нашкодь:

  • — не забруднюй водоймище, біля якого ти живеш;
  • — не засмічуй берег, на якому ти відпочиваєш;
  • — висаджуй дерева в прибережній зоні;
  • — дотримуйся правил рибного лову;
  • — не проходь мимо порушень, повідомляй про них представників Парку, екологічної інспекції або інших природоохоронних установ.

Управління економіки Лисичанської міської ради