Обережно ботулізм

Не зважаючи на те, що на території міста Лисичанська випадків захворювання на ботулізм не зареєстровано, ситуація в цілому у країні є напруженою.

Взагалі за даними Міністерства охорони здоров’я, з початку цього року цією смертельно небезпечною хворобою інфікувалося 76 осіб, 8 з них померло.

Ботулізм - важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого уражається нервова система. Важка форма захворювання може призвести до смерті.

Ботулізм - хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризують тяжким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин та гинуть при 120С через 30 хвилин). Бактерії містять один з найсильніших в природі отрут - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику - в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні і рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму викликані в основному споживанням в'яленої риби.

Ботулізм вважається небезпечним токсичним інфекційним захворюванням. Він вражає нервову систему. А важка форма хвороби може привести до летального результату. Перші симптоми можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість слизових оболонок, а далі інші симптоми - м'язова слабкість, зникнення рефлексів навіть до дихальних розладів.

При перших симптомах отруєння необхідно відразу звертатися до лікаря.

У спеціалізованому відділенні використовують спеціальні сироватки (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб.

Однак насправді спостерігаються проблеми з поставками цього препарату.

МОЗ уже попросило ВООЗ і «Червоний Хрест» надати сироватку у вигляді гуманітарної допомоги.

Які ж заходи профілактики ботулізму?

Для профілактики всім особам, що вживали разом із хворими на ботулізм інфіковані продукти, необхідно звернутися до лікаря для лікування (найчастіше для профілактики захворювання вводяться лікувальні сироватки і встановлюється медичний нагляд за такими особами протягом 10-12 днів

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішою у профілактиці цього захворювання є правильне домашнє консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса, щодо необхідності ретельного дотримання технології. Для руйнування ботулотоксина перед вживанням консервів доцільно прогрівати до 100 ° С протягом 30 хвилин.

Ні в якому разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

При симптомах захворювання, що не виключають ботулізм, терміново звертайтесь за медичною допомогою! Не займайтесь самолікуванням! Ботулізм – це дуже небезпечно!

Лисичанська міськрайона філія ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України»