Запобіжні профілактичні заходи щодо захворюваності на грип та ГРВІ - діють

За даними аналізу стану захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), проведеного Лисичанською міськрайонною філією Державної установи «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України», епідемічна ситуація в містах Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля залишається напруженою. Рівні захворюваності населення на 50 тижні 2016 року склали 86,9 на 10 тис. населення, що на 19,7% перевищує епідемічний поріг, зі зниженням показника відносно попереднього тижня на 21,6%. Рівні захворюваності дорослого населення перевищили тижневий епідемічний поріг на 117,4%. Закладами охорони здоров’я зареєстровано 9 випадків грипу серед дорослих. Завдяки введеним додатковим канікулам, захворюваність школярів відносно попереднього тижня зменшилася, показник захворюваності в цій віковій групі нижче епідпорогу на 60,5%.

У зв’язку з поступовим зростом захворюваності та перевищенням тижневих епідемічних порогів, з метою недопущення різкого загострення епідемічної ситуації із захворюваності на грип та ГРВІ, рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (протокол № 17 від 09.12.2016 р). у місті був введений режим посилених профілактичних, протиепідемічних та поточних дезінфекційних заходів, а також подовжені додаткові канікули для учнів загальноосвітніх навчальних закладів та шкіл початкового естетичного виховання міст Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля з 02.12.2016 р. по 17.12.2016 р. включно. Особлива увага приділяється дотриманню цих заходів у місцях масового перебування людей - вокзалах, кінотеатрах, розважальних центрах, спортивних залах, установах охорони здоров’я, закладах культури, торгівлі, ресторанного господарства та громадського транспорту, на всіх підприємствах, в організаціях і установах. Також обмежено проведення масових заходів.

У режимі посилених профілактичних заходів продовжують працювати загальноосвітні навчальні та дошкільні заклади, заклади професійно-технічної освіти. Зокрема, керівники цих установ повинні організувати активне виявлення та своєчасну ізоляцію хворих на грип та ГРВІ, дотримуватися рекомендацій щодо особливого режиму утримання приміщень – вологого прибирання з дезінфенктантами, провітрювання тощо, а також контролювати дотримання нормативних показників температури повітря в них.

Рішенням зазначеної комісії закладам охорони здоров’я доручено забезпечити дотримання протиепідемічного режиму при здійсненні медичного обслуговування населення, аптечній мережі - забезпечити запас медикаментів, засобів профілактики грипу та ГРВІ, дезінфекційних препаратів.

Нагадуємо, що джерелом інфекції грипу і ГРВІ є хвора людина, яка є небезпечною для оточуючих в початковий період хвороби і перші 3 доби. Передача вірусу від хворого здоровому відбувається через повітря при розмові, кашлі та чиханні на близькій відстані від хворого (1-2 метри).

Треба пам’ятати, що уникнути зараження грипом та ГРВІ можна, якщо дотримуватись наступних правил:

- уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми;

- користуватися одноразовими масками при необхідності — щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Якщо маска забруднилась або намокла її треба замінити;

- регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж декількох годин після перебування у приміщенні хворої людини;

- повноцінно харчуватися, відпочивати, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і тяжким формам перебігу хвороби та її ускладненням;

- мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту;

- користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції.

Для якнайшвидшого одужання і попередження ускладнень, не треба займатися самолікуванням, при появі симптомів захворювання треба негайно звернутися за медичною допомогою до лікаря.

Лисичанська міськрайонна філія Державної установи «Луганський обласний  лабораторний центр МОЗ України»