Як уникнути отруєнь дикорослими грибами

Цьогорічний грибний сезон відзначається великою кількістю потерпілих, що труяться дикорослими грибами.

Як повідомляють в Українському центрі з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України, 5 місяців 2016 року в Україні вже зареєстровано 37 випадків отруєння грибами. За цей час постраждала 51 людина і одна з них померла, внаслідок отруєння дикорослими грибами.

Усі випадки були зареєстровані у побуті.

Для порівняння — за увесь минулий рік було зареєстровано 97 випадків харчових отруєнь, що викликані грибами, з кількістю постраждалих 148 осіб (з них 17 летальних).

У нинішньому році грибами отруїлося 12 дітей, серед потерпілих у 2015 році зареєстровано 23 дитини, 4 з яких померло.

Найчастіше (до 95%) смертельні випадки пов’язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. Слід прийняти до відома можливість накопичення токсичних речовин у грибах із навколишнього середовища.

Отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго, хоча важлива не тривала термічна обробка, а декілька разів зливати відвар.

Україна належить до країн, у яких дикорослі їстівні гриби є традиційним компонентом харчового раціону населення. В українських лісах та лісостепах зустрічається близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти. «Слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення.

Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів», — наголошують фахівці.

Опитування населення України щодо вживання дикорослих грибів виявили, що 57% респондентів систематично використовують їх у їжу, з них 82% знають про небезпеку отруєння. Тобто, люди проінформовані про потенційну загрозу отруїтися, проте це не впливає на їх бажання збирати і вживати дикорослі гриби.

Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами, не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, у випадкових осіб.

Слід відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі і споживати штучно вирощені гриби, що можна купити в магазинах.

При перших ознаках отруєння грибами: нудота, блювання, пронос, болі в животі, запаморочення, слабкість, спрага, судоми, посиніння губ і нігтів — негайно викликайте «швидку допомогу».

Не займайтеся самолікуванням — у деяких випадках приблизно через 3 дні після отруєння настає період уявного полегшення. Однак незабаром його змінює поява жовтяниці і стан хворого погіршується. Пам’ятайте, що вживання спиртних напоїв погіршує клінічний перебіг хвороби.

Не ризикуйте своїм життя м-та життям близьких вам людей!

Управління держпродспоживслужби в м. Лисичанську