Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней

Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (далі АЧС) значно погіршилася та на теперішній час через неконтрольоване розповсюдження АЧС на території РФ, Республіки Білорусь та України, існує реальна загроза занесення збудника хвороби на територію Луганської області.

Розповсюдження АЧС в Україні триває з серпня 2012 р. у вигляді поодиноких випадків та у 2014-2015 роках набуло національного масштабу.

Всього з 2012 року в Україні зареєстровано 30 випадків АЧС (6 областей), у т.ч.:

2012 — Запорізька обл. — 1 випадок;

2014 — Луганська обл. — 4 випадки;

2014 — Чернігівська обл. — 19 випадків

2014 — Сумська обл.. — 2 випадки

2015 — Київська обл. — 3 випадки (Броварський, Іванківський р-ни);

2015 — Чернігівська обл. — 9 випадків ( Ріпкинський, Менський, Козелецький, Новгород-Сіверський, Ічнянський, Чернігівський р-ни);

2015 — Рівненська обл. — 1 випадок (Дубровицький р-н);

2015 — Житомирська обл. — 1 випадок (Радомишльський р-н).

При цьому необхідно зазначити, що на території України більшість випадків спалахів АЧС зареєстровані в межах прикордонної (50 км) зоні загрозливої зони, що межують з Російською Федерацією та Республікою Білорусь.

Однією з основних причин розповсюдження АЧС в Україні є значне поширення збудника цієї хвороби в дикій фауні.

Останній випадок АЧС зареєстровано в Київській обл. 28.08.2015 р. в ПАТ «Калита» (смт Калита, Броварського р-ну), де утримувалося понад 60 тис гол. свиней, які піддані умертвінню та спалені. На даний час встановлюються шляхи заносу інфекції.

До м. Лисичанська надходила сировина тваринного походження з підприємств, до яких на переробку надходили живі свині з ПАТ АК «Калита», а саме:

До ТДВ «Лисичанський желатиновий завод» надходила кістка свиняча, яловича з ТОВ «Синтез- профіт» Київська область та кістка після обвалки з ТОВ «М’ясокомбінат Миргородський» Полтавської області.

До ТОВ «ФОЗЗІ-ФУД» магазин «Сільпо» надходила свинина охолоджена походження ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» Полтавська область.

На теперішній час на підприємствах проведена вимушена дезінфекція виробничої площі, обладнання та інвентарю. Проведені бесіди з працівниками про загрозу виникнення АЧС та проведення профілактичних заходів з недопущення поширення збудника інфекції, при яких встановлено, що у власних господарствах вони не утримують свиней.

Станом на 01 серпня 2015 р. в Луганській обл. утримується близько 61,1 тис голів свиней. З них у сільськогосподарських підприємствах області 26,0 тис голів, а в індивідуальних підсобних господарствах громадян — близько 25,9 тис. голів. В місті Лисичанськ не зареєстровано сільгосппідприємств по утриманню свиней, у приватному секторі утримується 170 гол. свиней.

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при обласній державній адміністрації відмічає, що значними негативними факторами, які в подальшому можуть вплинути на погіршення ситуації щодо АЧС контрольованої території Луганської області є:

— проведення на території Луганської обл. АТО ;

— заборона полювання та обмеженість доступу єгерської служби в окремі лісові масиви та інші угіддя у зв’язку з бойовими діями, дислокацією військових, що унеможливлює проведення моніторингу лісових угідь на наявність випадків загибелі дикого кабана та проведення відстрілів дикого кабана з метою зменшення його чисельності;

— велика міграція населення (цивільних та військових) з областей, де зареєстрована АЧС, з Російської Федерації та по Україні через Російську Федерацію в тому числі з територій, непідконтрольних українській владі.