Управління Держземагентства у м. Лисичанську інформує про поняття обмеження у використанні земельних ділянок, обтяження прав на земельну ділянку

1. На використання власником земельної ділянки або її частини може бути встановлено обмеження. Право власності на земельну ділянку може бути обтяжено правами інших осіб.

Частиною 1 коментованої статті передбачено можливість встановлення обмежень щодо використання земельної ділянки та накладення на неї обтяжень правами інших осіб.

При цьому слід вважати, що такі обмеження стосуються не лише власників, як визначено коментованою статтею, а також і землекористувачів (наприклад, орендаря), оскільки власник не може передати іншій особі більше прав щодо земельної ділянки, ніж має сам.

Обмеження, обтяження можуть стосуватися як усієї земельної ділянки, так і певної частини.

У разі встановлення обмежень щодо використання земельної ділянки власники землі та землекористувачі мають право на відшкодування збитків, завданих внаслідок встановлення таких обмежень (п. «в» ч. 1 ст. 156 ЗК України).

2. Перехід права власності на земельну ділянку не припиняє встановлених обмежень, обтяжень.

Частина 2 коментованої статті передбачає, що перехід права власності на земельну ділянку до іншої особи не є підставою для припинення встановленого права обмеженого використання цієї ділянки іншими особами. Обмеження, встановлені для попереднього власника ділянки, розповсюджуються і на наступного. При цьому слід враховувати спеціальні правила, що встановлюють збереження чи припинення обмеження чи обтяження, щодо кожного встановленого обмеження чи обтяження.

Відповідно до п. «д» ч. 2 ст. 132 ЗК України відомості про відсутність або наявність обмежень щодо використання земельної ділянки є істотною умовою угоди про перехід права власності на земельні ділянки.

3. Поділ чи об’єднання земельних ділянок не припиняє дії обмежень, обтяжень, встановлених на земельні ділянки, крім випадків, коли обмеження (обтяження) поширювалося лише на частину земельної ділянки, яка в результаті поділу земельної ділянки не увійшла до сформованої нової земельної ділянки.

Встановлені обмеження та обтяження щодо земельної ділянки зберігаються також, якщо відбувся поділ або об’єднання земельних ділянок. В той же час, це правило не стосується випадку, коли при поділі земельної ділянки обмеження або обтяження поширювалося лише на ту частину земельної ділянки, яка не увійшла до новосформованої земельної ділянки.

Управління Держземагентства у м. Лисичанську