Управління Держземагентства у м. Лисичанську інформує щодо використання дерев, які стоять на межі земельних ділянок

1. Дерева, які стоять на межі суміжних земельних ділянок, а також плоди цих дерев належать власникам цих ділянок у рівних частинах

Частина 1 коментованої статті закріплює, що дерева, які стоять на межі суміжних земельних ділянок, належать власникам суміжних ділянок на праві спільної часткової власності. А тому при визначенні правового режиму дерев, які стоять на межі земельних ділянок, слід керуватися положеннями Глави 26 «Право спільної власності» ЦК України.

В силу ч. 1 ст. 359 ЦК України плоди, продукція та доходи від використання майна, що є у спільній частковій власності розподіляються між співвласниками відповідно до їх часток у праві спільної часткової власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Таким чином, плоди спільного дерева, що знаходиться на межі, будуть належати власникам суміжних земельних ділянок у рівних частинах.

2. Кожен із сусідів має право вимагати ліквідувати дерева, які стоять на спільній межі. Витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах

Кожен з сусідів має право вимагати ліквідації дерев, які стоять на межі земельних ділянок. Відповідно, якщо ліквідація дерев відбувається при взаємній згоді власників суміжних ділянок, то витрати на ліквідацію дерев покладаються на сторони у рівних частинах.

3. Сусід, який вимагає ліквідації дерев, які стоять на спільній межі, повинен один нести витрати на ліквідацію дерев, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на дерева

Ліквідація дерев, які стоять на межі земельних ділянок може бути здійснена на вимогу однієї із сторін без наявності згоди іншої, у разі якщо ця сторона відмовляється від своїх прав на дерева. В цьому разі витрати на знесення дерева буде нести в повному обсязі та сторона, яка стала ініціатором ліквідації дерева.

При цьому слід враховувати, що дерева, що підлягають охороні, не можуть бути ліквідовані у будь-якому випадку. Це передбачено законами України «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», Постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 № 1286 «Про затвердження Положення про Зелену книгу України».

4. Вимога на ліквідацію дерев (кущів) виключається, якщо вони служать межовими знаками і залежно від обставин не можуть бути замінені іншими межовими знаками

Частина 4 коментованої статті закріплює, що якщо дерева виконують функції межових знаків і не можуть бути замінені іншими, ліквідація їх виключається.

Проте на практиці фактично не існує ситуацій, за яких дерева не могли б бути замінені межовими знаками.

Управління Держземагентства у м. Лисичанську