Дія земельного сервітуту підлягає припиненню у випадках:

а) поєднання в одній особі суб’єкта права земельного сервітуту, в інтересах якого він встановлений, та власника земельної ділянки;

б) відмови особи, в інтересах якої встановлено земельний сервітут;

в) рішення суду про скасування земельного сервітуту;

г) закінчення терміну, на який було встановлено земельний сервітут;

ґ) невикористання земельного сервітуту протягом трьох років;

д) порушення власником сервітуту умов користування сервітутом.

2. На вимогу власника земельної ділянки, щодо якої встановлено земельний сервітут, дія цього сервітуту може бути припинена в судовому порядку у випадках:

а) припинення підстав його встановлення;

б) коли встановлення земельного сервітуту унеможливлює використання земельної ділянки, щодо якої встановлено земельний сервітут, за її цільовим призначенням.

Законодавством встановлено перелік підстав, за яких дія земельного сервітуту припиняється. Даний перелік є вичерпним. В той же час, на практиці можуть виникнути і інші випадки, за яких дія земельного сервітуту не може бути продовжена. Наприклад, внаслідок припинення існування земельної ділянки як об’єкту.

Однією з підстав для припинення дії земельного сервітуту відмову особи, в інтересах якої встановлено земельний сервітут. При цьому слід мати на увазі, що така відмова повинна бути вчинена у письмовій формі. Припинення дії земельного сервітуту повинно бути зареєстровано у порядку, в якому здійснюється реєстрація договорів на встановлення земельних сервітутів.

Дія земельного сервітуту також може бути припинена в судовому порядку за умов, передбачених ч. 2 статі 102 Земельного кодексу України. Так, власник земельної ділянки, щодо якої встановлено земельний сервітут, у випадку припинення підстав для встановлення земельного сервітуту або при неможливості подальшого цільового використання земельної ділянки внаслідок встановленого сервітуту може звернутися до суду з вимогою припинити дію земельного сервітуту.

Управління Держземагентства у м.Лисичанську