Присвоєння кадастрового номера земельній ділянці при продажу будинку

У відповідності до ст.120 та ст.132 Земельного кодексу України, істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з набуттям права власності на ці об’єкти. Слід зазначити, що відповідно до ст.638 Цивільного кодексу України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Тобто, при відчуженні житлового будинку, будівлі або споруди, у договорі, який підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації, обов’язково повинен бути зазначений кадастровий номер земельної ділянки, на якій ці будівлі розташовані. Якщо в договорі кадастровий номер не зазначений, то договір не є укладеним. Ця вимога стосується усіх випадків: коли земля належить особі на праві приватної власності і є акт на право власності на цю землю і коли земля не приватизована, а особа нею лише користується. Починаючи з 2003 року кадастрові номери присвоювали земельним ділянкам у процесі приватизації, а неприватизовані або ті, що були приватизовані до 2003 року, кадастрових номерів не мали.

Як в такій ситуації, не маючи кадастрового номера, здійснити відчуження своєї нерухомості?

Пунктом 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Державний земельний кадастр» установлено, що у разі якщо на земельній ділянці, право власності (користування) на яку не зареєстровано, розташований житловий будинок, право власності на який зареєстровано, кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою власників такого будинку на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Отже, якщо особа, яка має у власності будинок, розташований на не приватизованій земельній ділянці, або на землі, приватизованій до 2003 року, бажає цей будинок продати, подарувати тощо, то їй треба вчинити певні дії щодо присвоєння цій земельній ділянці кадастрового номера. Для цього треба звернутись до землевпорядної організації та замовити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Перелік таких організацій у м. Лисичанську:

  • Комунальне підприємство «Лисичанський міський землевпорядний центр» (м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62, каб. 34, тел. 7-25-70)
  • Приватне підприємство «Обласний центр впровадження «Агроцентрнаука» (м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62, каб. 75, тел. 4-69-46)
  • ФОП Бяльський Олексій Вікторович (м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62, каб. 52).

Після виготовлення технічної документації необхідно здійснити реєстрацію земельної ділянки, на якій розташовано будинок, в Управлінні Держземагентства у м. Лисичанськ (м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62, каб. 50, тел. 7-36-97).

Для цього слід особисто звернутися до державного кадастрового реєстратора із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. До Управління може звертатись землевпорядна організація, що здійснювала виготовлення технічної документації, якщо такі умови передбачено договором. До заяви про державну реєстрацію земельної ділянки додаються:

  • копія документа, що посвідчує особу;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;
  • розроблена технічна документація із землеустрою у паперовому форматі та у форматі електронного файлу (xml-файл);

Адміністративна послуга є безоплатною. Якщо із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки звертається землевпорядна організація, до неї, крім зазначених вище документів, також додаються копія документа, що посвідчує повноваження діяти від імені заявника (договір, довіреність). Подана заява протягом 14 днів розглядається державним кадастровим реєстратором Управління, за наслідком чого у разі, якщо подані документи складені правильно, а межі ділянки не порушують меж уже зареєстрованих ділянок, державний кадастровий реєстратор реєструє цю земельну ділянку, присвоює їй кадастровий номер, вносить відповідні відомості до Державного земельного кадастру і видає заявнику Витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера. З цього моменту вже можливо вчинити відчуження будинку, оформивши у нотаріуса відповідний договір, у якому буде зазначено присвоєний кадастровий номер земельної ділянки.

Управління Держземагентства у м.Лисичанську