Підсумки проходження осінньо-зимового періоду 2016-2017 рр.

Незважаючи на проходження опалювального сезону 2016-2017 рр. в нашому регіоні (а це міста Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Кремінна, Сватове, смт. Троїцьке та Кремінський, Сватівський, Троїцький райони) в умовах складної геополітичної ситуації, складний фінансово-економічний стан теплопостачальних підприємств, а також недостатність паливно-енергетичних ресурсів у державі, минулий осінньо-зимовий період пройшов у сталому режимі, без масштабних аварійних ситуацій та технологічних порушень в роботі систем теплопостачання та теплоспоживання. Це свідчить про достатній рівень підготовленості як з боку споживачів, так і теплопостачальних організацій.

Однак, одночасно з тим, не слід забувати про необхідність ефективного використання енергоносіїв як при виробництві теплової енергії та її транспортуванні, так і споживанні у місцевих системах. Тому завдання щодо реалізації техніко-економічної оптимізації схем теплопостачання, затверджуваних місцевими органами виконавчої влади, та оснащення загальнобудинковими приладами обліку систем теплоспоживання житлового фонду є пріоритетними. Зокрема, на наступному пленарному засіданні Верховної Ради України в травні планується розгляд у 2-му читанні законопроекту «Про комерційний облік комунальних послуг» (реєстраційний № 4901), відповідно до якого обмежені терміни встанов-лення приладів обліку теплової енергії та холодної і гарячої води, а саме: теплової енергії — протягом року з дня набрання чинності цим Законом; гарячої та питної води — протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом. Також Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з експертами розроблена Концепція реалізації державної політики у сфері теплопостачання, яка найближчим часом буде подана на затвердження до Уряду.

Держенергонагляд України нагадує керівникам суб’єктів господарювання про особисту відпові-дальність щодо організації належної та своєчасної підготовки енергетичних господарств до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 рр., яка може гарантувати стале функціонування енергетичних систем в наступний опалювальний сезон. На кожному підприємстві, установі та організації, виходячи з місцевих умов та вимог «Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду», повинні бути розроблені та введені в дію організаційні та технічні заходи.

За підсумками проведеної роботи з підготовки теплових господарств до опалювального періоду з метою визначення стану готовності джерел теплової енергії та споживачів до роботи в ОЗП, у відповідності до вимог «Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду» їх власниками повинні бути створені відповідні комісії за участю державних інспекторів з енергетичного нагляду та проведені перевірки із складанням актів готовності у термін не пізніше 1 жовтня 2017 р.

Також, під час дії Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 03.11.2016р. № 1728-VIII, яким до 31 грудня 2017р. встановлюється мораторій на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, інспекцією Держенергонагляду здійснюються спільні з представниками підприємств і організацій моніторинги (оцінки) технічного стану і організації експлуатації теплових установок і мереж за зверненнями суб’єктів господарювання, на підставі чого надаються рекомендації та проводяться відповідні консультації щодо усунення виявлених недоліків.

У разі виникнення питань, пов’язаних з незадовільною підготовкою до осінньо-зимового періоду енергетичних господарств підприємств, організацій та установ регіону, Ви можете звертатися в Сєвєродонецьке відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області за адресою: 93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, пр. Гвардійський, 33, телефон/факс (06452) 5-48-25.

Сєвєродонецьке відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області