28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників

Сьогодні, 28 жовтня, країна відзначає 76-у річницю з Дня визволення України від фашистських загарбників. Дата визначена Указом Президента № 836 від 20 жовтня 2009 року та обрана не випадково, адже саме цього дня 1944 року було визволено найзахідніший регіон України — Закарпаття.

В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.

Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України протягом 40 місяців — із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. Звільнення України від фашистів охоплює період з вересня 1943 року по жовтень 1944 року.

Загалом битви, які точилися під час Другої світової війни на території України, мали особливе значення для звільнення Європи від нацизму і безпосередньо впливали на перебіг бойових дій. Всього було проведено 15 наступальних операцій (11 стратегічних і 4 фронтові). У вигнанні фашистських загарбників брали участь всі: військові загони, партизани і підпільні організації.

Перші населені пункти нашої держави в районі Східного Донбасу були звільнені від нацистів наприкінці літа 1943 року. 23 серпня 1943 року було звільнено Харків, у вересні-жовтні цього ж року відбувалася одна з найбільших військових операцій у світовій історії — битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання фашистів з Києва.

Підсумувала звільнення України Східно-Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944-го було звільнено Ужгород, а 28-го війська вийшли на сучасну західну межу України — окраїну міста Чоп на Закарпатті.

Цього року ми відзначаємо вже 76-ту річницю звільнення рідної країни. Пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У серці кожного з нас жива пам’ять про неоціненний внесок наших співвітчизників у спільну перемогу у Другій світовій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі 40-х ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні. Їх мужність і безкорислива любов до Батьківщини гідна великої шани.