27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту було встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 2005 році, яка закликала держави-члени розробити і проводити освітні програми, щоб уроки Голокосту назавжди збереглися в пам’яті наступних поколінь і сприяли запобіганню актів геноциду в майбутньому.

В Україні на державному рівні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту щорічно відзначають з 2012 року відповідно до постанови Верховної ради України від 5 липня 2011 року. Дата обрана не випадково. Саме 27 січня 1945 року війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц, який став у сучасному світі символом нацистських злочинів.

Англійське слово «holocaust» запозичене з латинської Біблії і означає «жертва всеспалення». Голокост — це загибель значної частини єврейського населення Європи внаслідок організованого знищення євреїв нацистами і їх соратниками в Німеччині та на захоплених нею територіях у 1933 — 1945 роках. Традиційно жертвами Голокосту вважаються 6 мільйонів євреїв Європи. Це число закріплено у вироках Нюрнберзького трибуналу, але повного списку жертв не існує.

Що стосується України, то масовою братською могилою і символом Голокосту став Бабин Яр. Масові розстріли тут розпочалися одразу після вступу нацистів до Києва і відбувалися щоденно з 27 вересня 1941 року до кінця вересня 1943 року.

Пам’ять про невинно убієнних за національними, етнічними, релігійними, культурними ознаками має бути попередженням для людства про небезпеку, що таять в собі тоталітарні ідеології, зверхність, ненависть, ксенофобія та расизм.

Закликаємо пам’ятати про злочини минулого і не допустити їх повторення в майбутньому. Зробімо все можливе, щоб найбільші суспільні цінності — свобода, толерантність, гуманізм, мир та злагода — завжди панували на нашій землі.