У Лисичанську вшанували пам'ять загиблих внаслідок трагедії біля Бабиного Яру

Сьогодні, 28 вересня, до 78-х роковин трагедії біля Бабиного Яру, керівництво міста на чолі з міським головою Сергієм Шиліним, співробітники структурних підрозділів виконкому та представники Лисичанського відділу поліції, вшанували пам’ять загиблих та поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам Голокосту.

Нагадаємо, що під час німецької окупації міста Києва у 1941 — 1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів, перший з яких відбувся 27 вересня 1941 року. Цього дня було розстріляно 752 пацієнта психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка знаходилася безпосередньо біля Бабиного Яру.

28 та 29 вересня 1941 року впродовж двох днів біля Бабиного Яру було вбито майже 34 тисячі єврейського населення міста Києва, 1, 2, 8 та 11 жовтня розстріляли тих, хто не з’явився за наказом — ще близько 17 тис. чоловік. Розстріли тривали аж до звільнення Києва від окупантів.

Серед загиблих були роми, діячі українського націоналістичного руху, радянські військовополонені, підпільники, цивільні заручники та засуджені окупаційною владою на смерть. Кількість жертв, за оцінками істориків, сягає щонайменше 100 тисяч людей, більшість з яких (понад дві третини) були євреями.

Трагедія Бабиного Яру вшановується в Україні на державному рівні і є свідченням того, що в колективній пам’яті народу подібні скорботні події не мають ніяких часових проміжків. Бабин Яр поряд з Освенцимом став жахливим символом Голокосту на території Східної Європи і прикладом того, до чого призводять людиноненависницькі теорії.