У Лисичанську відкрилась виставка сучасного мистецтва "Музей міста Світлоград"

17 лютого в Лисичанському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки сучасного мистецтва «Музей міста Світлоград». Самоогранізована мистецька ініціатива ДЕ НЕ ДЕ починаючи з листопада 2016 року по лютий 2017 року зробила творче дослідження міфа про Світлоград і результат своєї роботи представила до уваги громадськості. Учасниками ініціативи ДЕ НЕ ДЕ є велика група молодих творців, які досліджують способи репрезентації історії в публічному просторі.

Відкриття виставки привернуло увагу значної кількості мешканців міста, громадських активістів та журналістів регіону, що прийшли подивитися експозиції.

Світлоград — уявна назва агломерації кількох міст Луганщини, що сформувалася у 30-х роках ХХ сторіччя після зведення міста Северодонецьк. Пубудова ціого міста та пуск заводу «Азот», на думку створювачів виставки, стали вирішальним моментом у становленні агломерації, створивши гравітаційний трикутник — Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне.

P1550131Основою виставки є серія архитектурних макетів публічних просторів Світлограда. Їх створив художник Саша Долгий з метою творчого переосмислення історіїї цих міст. Тут представлені макети існуючих та уявних громадських об’єктів міст Світлограда: зручна транспортна розв’язка між містами — естакада, ораторій, модульне житло, абстрактна площадка для абстрактного мислення та відпочинку від формальності оточуючого світу та інші.

Кожен з учасників виставки намагався показати своє бачення минулого, сьогодення чи уявити майбутнє Світлограда. Експозиції виставки були не схожі одна на одну. Художники вдавалися до цікавих креативних способів висвітлення свого мистецького бачення. Хтось зняв невеличку короткометражну стрічку про майбутнє, хтось запропонував знімки на діаскопі найбільш вразивших його місць Світлограда, хтось запропонував архітектурну ідею, хтось зробив експозицію свого бачення минулого, тощо.

Як міф про безпечність на виставці представлений стіл з кришталевим посудом, приборами та фотографіями. Це уособлює родинний затишок та спокій.

На чорній світлині білими буквами нанесений слоган «ЗДЕСЬИСЕЙЧАНСК» (на фото). За замислом художника вираз наголошує у іронічно-революційній манері гасла-вимоги на поточному моменті. Привиди минулого і марення майбутнього розбиваються об брилу тут і зараз, тому це вимога осмислення сучасності і вимога взаємодіяти з нею, як з унікальними координатами, з якими ми синхронізовані.

Цікавим осмисленням сьогодення стала експозиція, де відображені чорно-білі фото підприємств Світлограда (на фото), які зараз, нажаль, переживають складні часи. Поруч з фото є металева іржава дощечка з вирізаними силуетами людей-працівників. Ці силуети світяться, що свідчить про людей, які попри негаразди намагаються жити та працювати на благо свого рідного міста.

Після презентації всіх експозицій виставки присутні мали змогу наживо поспілкутася з художниками, роздивитися макети більш детально і обговорити між собою побачене.

Виставка працюватиме до 31 березня в Лисичанському краєзнавчому музею за адресою пр. Перемоги, 94. Запрошуємо всіх бажаючих лисичан та гостей міста.