У Лисичанську відбувся семінар "Енергоефективний будинок майбутнього"

Вчора, 23 листопада, у Лисичанській міській раді відбувся семінар «Енергоефективний будинок майбутнього», який проходив за ініціативою Луганського регіонального відділення Асоціації міст України у рамках проекту GIZ «Енергоефективність в громадах».

Міський голова Сергій Шилін, відкриваючи семінар, наголосив на важливості впровадження енергозбережувальних технологій та об’єднанні зусиль у забезпеченні енергоефективності житлових будинків.

Наталія Бойко, виконавчий директор Луганського регіонального відділення Асоціації міст України, регіональний координатор проекту у своєму виступі зазначила, що семінар має підвищити рівень знань представників ОСББ з питань управління енергетикою будівель, а також стане ще одним кроком до створення енергоефективної громади міста Лисичанська.

Аліна Жесткова, викладач Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова, керівник Ресурсного Центру для ОСББ м. Харкова, представила учасникам семінару новації українського законодавства в сфері управління багатоквартирним будинком. Зокрема, законопроект «Про енергетичну ефективність будівель» передбачає запровадження сертифікації енергетичної ефективності для об’єктів будівництва та існуючих будівель. Її мета — визначити фактичні показники енергетичних характеристик, їх відповідність мінімальним вимогам енергоефективності будівель, розробити рекомендації щодо підвищення рівня енергоефективності.

Юлія Самойлова, член Національної ради при Кабінеті Міністрів України з питань створення та функціонування ОСББ, міжнародний експерт з питань створення та функціонування ОСББ проекту Home IWO в Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні, що фінансується Європейським Союзом, запропонувала учасникам семінару користуватися виключно гаслом «Здоровий егоїзм власника: «Комфортно жити і менше платити» та представила джерела фінансування капітальних ремонтів багатоквартирних будинків, у тому числі «теплі кредити». На прикладі ОСББ «Альма» був представлений кошторис утеплення будинку, яке призвело до зменшення плати за тепло майже вдвічі у порівнянні із міським тарифом. «Зараз, у листопаді, мешканці будинку мають в квартирах 240 тепла та сплачують за нього 9 грн. за 1 кв. м.», — зазначила Юлія Самойлова.

Геннадій Леляков, керівник Енергетичного агентства «Green energy», представив презентацію про енергоаудит будинку, після якого надаються рекомендації по енергозбереженню.

Наприкінці семінару його учасники обговорили проблеми запровадження енергоефективності багатоквартирних будинків у нашому місті.