Весела писанка

Ось і прийшла весна-найпрекрасніша пора року. З її приходом оживає природа, повертаються з далеких країв птахи, зодягаються в зелень ліси та діброви. І саме з весною приходить в нашу оселю найголовніше свято християн — Пасха, або Великдень. Це величне свято світлого Воскресіння Христа, який приніс себе в жертву за гріхи людей і спокутував їх своїми стражданнями.

З утвердженням незалежної України Великдень одним із перших повертає нам те життєстверджуюче джерело, яким живиться народна мудрість.

Великдень в українців завжди асоціюється з писанкою. Важко собі уявити Великдень без писанок, які й око радують, і нечисту силу відганяють. І це зрозуміло. Розписане по-мистецьки яйце створює особливий, святковий настрій. Писанка — це витвір мистецтва. Не випадково все найкраще в Україні завжди порівнюється з писанкою. У народі про гарну дівчину часто кажуть: «Така гарна, як писанка».

13 квітня до Лисичанського центру науково-технічної творчості учнівської молоді завітали волонтери проекту «Весела писанка» під керівництвом Дзьоби Ірини Петрівни. Вони провели майстер-класи по виготовленню писанок для учнівської молоді та педагогів м. Лисичанська та розповіли присутнім про писанку, згадали легенди, пов’язані з її виникненням та технологію написання писанок, значення символів, які фарби найкраще використовувати та ін. а ще учасники майстер-класу дізналися багато цікавого про традиції святкування великого свята Великодня.

Після майстер-класу волонтери провели ігри та конкурси з присутніми. Свято вийшло чудове: цікаве, пізнавальне та натхненне.

Кожна людина, якою б вона не була — зовсім юна чи вже в літах, шукає в своєму житті чогось особливого, того, щоб живило духовні сили. Адже як говорить народна мудрість: «Не хлібом єдиним живе людина».

Де віднайти те, що піднімає нас над сірою буденністю, що робить нас духовно багатими особистостями?

Василь Симоненко радив своїм сучасникам: «В океані рідного народу відкривай духовні острови... Ті острови — то духовні скарби, витворені нашим народом протягом віків. У них — мудрість, сила і пам’ять народу». Один з таких островів — це народне свято. Свято від слова «святий», «святість». Отже, це день, який спрямований на очищення людської душі. То ж давайте звертатись до духовних джерел наших предків, до обрядів, звичаїв. Давайте звертатись до своїх витоків, щоб не загубити тієї ниточки, яка зв’язує нас із минулим поколінням, щоб очистити й освятити свої душі.

Лисичанський центр науково-технічної творчості учнівської молоді