Завдяки Програмі підтримки працевлаштування ПРООН більше 1500 переселенців отримають нові робочі місця

7 вересня 2015 року в прес-центрі ІА «Інтерфакс» відбулась прес-конференція, присвячена проблемам працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Захід організовано ПРООН в рамках проектів «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» та «Економічне та соціальне відновлення Донбасу», що фінансуються Урядом Японії. Захід організовано спільно із Державною службою зайнятості України.

Під час прес-конференції були оголошенні результати конкурсу по співфінансуванню створення робочих місць для ВПО та місцевого населення Донецької та Луганської областей. Нагадаємо, конкурс був оголошений в березні 2015 року. В цілому Програма розвитку ООН в Україні виділила близько 2 млн. дол. на створення робочих місць для внутрішньо переміщених осіб в Україні та місцевого населення Донбасу.

За словами Руслана Федорова, керівника проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні»: «В рамках цього конкурсу ми отримали 478 пропозицій від підприємств, організацій та установ з різних регіонів України. За результатами трьох етапів відбору було підтримано 73 організації (32 приватних компанії, 18 комунальних установ та 23 громадських організації). В цих організаціях буде створено більше 1500 робочих місць. Переселенці зможуть працювати як у сфері послуг (інформаційні технології, торгівля, освіта), так і на підприємствах різного спектру діяльності. Серед переможців 2 університети, які зможуть працевлаштувати 17 викладачів і професорів. В Донецькій та Луганській областях незабаром будуть працювати понад 200 робітників у сфері благоустрою та відновлення пошкодженої інфраструктури регіону. Ніхто краще, ніж самі вимушені переселенці, не знає про проблеми та складнощі переїзду та адаптації на новому місці, тому, завдяки ПРООН, буде працевлаштовано 100 соціальних робітників, які будуть надавати соціально-психологічну допомогу ВПО. Підтримка на рівні ВПО-ВПО сьогодні є вкрай важливою складовою успішної соціальної реабілітації всієї країни».

«За останніми даними кількість переселенців в Україні становить 1 млн. 459 тис. осіб (347 тис. особи працездатного віку, з яких повідомило про потребу у працевлаштуванні 118 тис.). Це колосальна кількість людей, які дійсно потребують допомоги. В рамках реформи ринку праці та створення майбутнього Нацагенства зайнятості, вирішення проблеми ВПО було обрано одним з пріоритетних. І ми робимо усе від себе можливе, для того, щоб переселенці могли якомога швидше знайти для себе робоче місце, відповідно до власної кваліфікації. Економіка України переживає не кращі часи і ми дуже вдячні міжнародним організаціям, які відгукнулись на цю проблему і допомагають нам створювати нові робочі місця», — наголосив Голова служби зайнятості Ярослав Кашуба.

ДОВІДКА

Проекти «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» та «Економічне та соціальне відновлення Донбасу» реалізується ПРООН за фінансової підтримки Уряду Японії і в партнерстві з Урядом України, регіональною та місцевою владою. Основна мета проекту полягає у наданні допомоги внутрішньо переміщеним особам, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Проект реалізується в рамках зобов’язань Прем’єр-Міністра Японії Сіндзо Абе щодо надання допомоги Східній Україні, про що було оголошено на засіданні Генеральної Асамблеї ООН у вересні 2014 року. Загальна сума допомоги Японії за час незалежності України — понад 2,9 млрд доларів.