«Чорнобиль: зона відчуження»

Під такою назвою з 17 березня у виставковому залі міського краєзнавчого музею експонується фотовиставка Олексія Долі, директора Центру Фольклору та етнографії, доцента кафедри фольклористики Інституту філології Київського Національного Університету ім. Т.Шевченка, заслуженого працівника культури України, надана Луганським обласним художнім музеєм (40 фото).

Ця невеличка фото експозиція є результатом 15-літніх поїздок автора в Чорнобильську зону.

Починаючи з 1994 року — з колегами-етнографами, фольклористами, архітекторами з Києва, Львова, Рівного, Переяслава-Хмельницького у складі історико-культурної експедиції при Міністерстві надзвичайних ситуацій під керівництвом Р. Омеляшка постійні експедиції з метою вивчення етнографічної спадщини Полісся. А ще поїздки з журналістами телебачення та радіо з метою створення передач про Чорнобильську зону i людей, які тут залишились. В них автором робились любительські фото. На фотографіях виселені або, як їx називають, «мертві» села Чорнобильського району Київської області. Серед них, в селі Замошня старообрядське кладовище i напівзруйнована церква, в якій члени експедиції побачили дерева, що виросли за кілька років. А ось кладовище в селі Річиця, на якому уci хрести прикрашені рушниками після поминальних днів. Його хтось iз членів експедиції назвав веселим. В селі Луб’янка самотній хрест посеред села, прикрашений рушниками.

Найбільше фотографій iз Овруцького району Житомирської області. В мертвому селі з трагічною назвою Журба поруч з порожніми хатами i розграбованою Пантелеймонівською церквою, де, вочевидь, постійно моляться лише душі колишніх жителів села, ми бачимо яблуні, на яких рясно вродили яблука. При в’їзді в селах Деркачі й Липські Романи пам’ятні знаки складені з 5-ти хрестів, що мають напис: «Люди добрі! Поклоніться тим, хто в радості i гopi жив тут i більше ніколи сюди не повернеться». У виселеному ceлi Підчяшшя зруйновані хати, знищені садки i одинокий хрест посеред села...

Відвідати виставку можна до 10 квітня 2011р.