У Лисичанську відбулись заходи до Міжнародного дня визволення в'язнів фашистських концтаборів

Щорічно, 11 квітня, світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Саме в цей день у 1945 році в’язні Бухенвальда підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя. До цієї скорботної дати в закладах культури відбулись наступні заходи.

В міському краєзнавчому музею була проведена зустріч мешканців міста з колишнім в’язнем концтаборів Михайлом Висоцьким «То було пекло на землі...». В ході заходу колишній в’язень концтабору поділився своїми спогадами з присутніми та розповів, як у 15-річному віці разом зі своєю сестрою насильно був відправлений на роботу до Німеччини, де працював у копальнях. Надалі про життєвий шлях М. Висоцького розповів Михайло Лисицький, який написав про нього книгу під назвою «OST223», бо саме під таким лагерним номером Михайло Висоцький провів більше трьох років у концтаборі.

В Лисичанському міському ПК для учнів ЗОШ № 2 відбувся вечір-спогад «Біль минулого». Присутні прослухали про нацистські концтабори «Бухенвальд», Освенцим, Дахау, Саласпис, які стали щоденним пеклом для сотні тисяч в’язнів протягом 8 років, а також переглянули презентацію документальних фотографій та фрагменти художнього фільму «Помни имя своё».

«Вічні дзвони пам’яті» — під такою назвою в ПК ім. В.М. Сосюри відбувся тематичний вечір для учнів ЗОШ № 4. У ході заходу учні ознайомились з книгою Вадима Бойко «Якщо на землі є пекло». Із п’яти мільйонів в’язнів, страчених у крематоріях Освенцима, він — один з тих, хто повернувся звідти живим.

З метою збереження історичної пам’яті про трагічні події в бібліотеці-філії № 9 відбувся історичний час "Гортає пам’ять скорботні сторінки«та історичний екскурс «Доля воєнного дитинства» в бібліотеці-філії для дітей № 10.

Всі заходи завершились хвилиною мовчання пам’ять жертв, безвинно замучених і загиблих в концтаборах.

У цей день разом з усім світом Україна вклоняється світлій пам’яті людей, чиї життя безвинно обірвалися за колючим дротом фашистських концтаборів.

Відділ культури Лисичанської міської ради