Про роботу відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради за січень-травень 2017 року

Основним завданням відділу у справах сім’ї, молоді та спорту є забезпечення на території міста реалізації державної політики стосовно дітей, молоді, жінок та сім’ї, фізичної культури і спорту.

Відділом розроблені 3 міські програми, які є вектором нашої роботи:

1. Міська програма реалізації державної молодіжної та сімейної політики на території міста Лисичанськ на 2016-2020 роки від 28 січня 2016 року № 6/73.

2. Міська програма розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2021 роки, затверджена рішенням міської ради від 27.02.2017 року № 23/348.

3. Міська програма оздоровлення та відпочинку на території міста Лисичанськ на 2017-2021 роки, затверджена рішенням міської ради від 24.11.2016 року № 18/281.

В цілому роботу відділу можна умовно розділити на декілька напрямів:

— виконання соціальних програм і здійснення заходів спрямованих на забезпечення соціального та правового захисту, молоді, жінок та сім’ї;

— сприяння соціальному становленню та розвитку дітей і молоді міста;

— заходи, спрямовані на попередження насильства в сім’ї та координаційна діяльність органів місцевого самоврядування та Лисичанським ВП ГУНП по фактам його вчинення;

— заходи, спрямовані на попередження фактів торгівлі людьми;

— організація оздоровлення, відпочинку і дозвілля дітей та молоді міста;

— організація вторинної зайнятості студентської молоді в літній період;

— сприяння діяльності міських молодіжних, дитячих громадських організацій;

— сприяння створенню умов для всебічного розвитку і реалізації творчих, інтелектуальних здібностей дітей та молоді; проведення олімпіад, спартакіад, конкурсів, турнірів, виставок, фестивалів творчості, конференцій, форумів, та ін.;

— проведення в рамках своїх повноважень заходів, спрямованих на забезпечення виховання дітей та молоді у дусі патріотизму, національної свідомості та гідності;

— забезпечення членів багатодітних сімей посвідченнями державного зразка для реалізації останніми їхніх прав в отриманні пільг гарантованих державою;

— робота з жінками — кандидатами на присвоєння почесного звання України «Мати — героїня»;

— спортивно-масова робота, спрямована на розвиток галузі фізичної культури і спорту та поліпшення фізичного здоров’я мешканців міста.

За п’ять місяців 2017 року було опрацьовано 463 вхідних документів, надано 304 відповіді, з них 87 на контрольні документи.

У ході виконання поставлених перед нами завдань за п’ять місяців 2017 року спеціалістами відділу було організовано проведення:

— 15-ти спортивних міських заходів: 2 — сімейної політики; 7 — молодіжної політики;

— 10 загальноміських заходів (зустріч молоді міста з ветеранами Великої вітчизняної війни, воїнами-інтернаціоналістами та ветеранами Збройних Сил, міський конкурс патріотичної пісні серед навчальних закладів міста «Озброєні піснею», фестиваль «Сузір’я Колискової Донбасу», Призов молоді міста до лав ЗСУ, спортивно-масові заходи до святкування Масляної «Масляна — жартівниця», Благодійний ярмарок в рамках міського етапу Всеукраїнської благодійної акції «Серце до серця», «Я хочу бачити життя» ­ фінал міського етапу Всеукраїнської благодійної акції «Серце до серця», фінальний міський етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура» серед учнів ПТНЗ, Спартакіада допризовної молоді, Відкрита міська Спартакіада інвалідів та їх сімей). Також відділ прийняв активну участь в організації участі команди місцевого самоврядування в Луганській обласній Спартакіаді серед команд держслужбовців та осіб місцевого самоврядування.

В рамках реалізації міської молодіжної програми, студентська молодь залучається до участі в загальноміських заходах. На базі вищих навчальних закладів та професійно-технічних ліцеїв проводяться різноманітні заходи, зустрічі та тренінги: ДПТНЗ «Лисичанський торгово-кулінарний ліцей» ­ лекція з інформування та консультування правової допомоги за участі представників Норвезької ради з питань біженців розповіли; психологічний тренінг в рамках соціального проекту «Ти не один» на тему: «Збереження психічного здоров’я в умовах кризи» для студентства; ДПТНЗ «Лисичанський професійний гірничо-промисловий ліцей» ­ творча зустріч молоді міста з письменниками-делегатами з Білорусі та України в рамках Міжнародного Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій...».

На території міста знаходяться: 3 спортивних комплекси; 41 спортивна зала, 1 ДЮСШ, 1 стадіон, 1 басейн (спорткомплекс ПАТ «ЛИНІК»), 56 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, з них 17 — з тренажерним обладнанням. У містах Лисичанськ, Привілля, Новодружеськ устані, придатному до використання, 107 спортивних майданчиків, з них знаходяться на балансі:

— підприємств міста — 16;

— шкіл −64;

— ПТНЗів і ССУЗів — 17;

— міської ДЮСШ — 7;

— ФСТ −3.

У місті всіма видами фізичної культури і спорту займається понад 16750 осіб, що становить 13,9% від загальної чисельності населення.

На базі спортивних споруд міста діють 98 спортивних секцій, в яких займається понад 4,5 тис. чоловік. З них молоді та неповнолітніх 3,8 тис. Працює 31 тренер, з них 25 штатні. Пріоритетними для міста є 24 види спорту.

Відділу підпорядкований КЗ «Лисичанська МДЮСШ», що має структурні підрозділи: спортивно-культурна оздоровча база «Лисичанець», стадіон «Шахтар», адміністративна будівля ЖЕК № 5 (спорт корпус «Південний» , спортивна зала «Скляр», стадіон «Скляр», спортивна зала «Пролетарій», в якій займаються 824 осіб з 15 видів спорту серед яких олімпійські (бадмінтон, веслування на байдарках і каное, бокс, дзюдо, футбол, гімнастика спортивна, боротьба греко-римська, боротьба вільна, стрибки на батуті та акробатичній доріжці) і не олімпійські (кіокушин карате, косікі карате, айкідо, акробатичний рок-н-рол, боротьба самбо, пауерліфтинг), також групи здоров’я серед дорослих мешканців міста.

Протягом січня-травня 2017 року представники нашого міста прийняли участь у спортивних змаганнях:

— 10-ти Всеукраїнських, де вибороли 14 золотих, 6 срібних, 10 бронзових нагород;

— 49—ти обласних, де вибороли 221 золоту, 162 срібні, 138 бронзові нагороди;

— 15-ти міських, де вибороли 181 золоту, 157 срібних, 132 бронзові нагороди.

За період з початку року присвоєні звання КМС з видів спорту — 3, МС — 3.

Підготована та розміщена на сайті Лисичанської міської ради та в регіональній суспільно-політичній газеті «Новий путь» 81 публікація про спортивне життя міста.

З метою створення сприятливих умов для всебічного розвитку багатодітної сім’ї, підвищення її життєвого рівня відділом сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської постійно проводиться робота щодо присвоєння статусу багатодітної родини та видачі посвідчень багатодітним сім’ям. Станом на 01.06.2017 оформлено та подовжено відповідний статус — 35 багатодітним родинам. Видано 41 посвідчення дитини з багатодітної сім’ї, подовжено такий статус − 12 . Постійно ведеться робота по оновленню бази даних багатодітних сімей. Станом на 01.06.2017, відповідно до обліку відділу, в місті проживає 477 родин (дітей 1599). Визначено потреби сімей, в яких виховується 5 і більше дітей. Таких сімей в місті 38. Відділ співпрацює з міжнародною організацією Mercy Corps, яка має можливість надання адресної допомоги багатодітним сім’ям (за умови їх згоди щодо співпраці). До різдвяних свят, Дня матері, Міжнародного дня сім’ї, Міжнародного дня захисту дітей значна увага приділяється дітям з багатодітних родин, надається всебічна допомога (розважальні культурно-масові та спортивні заходи «Масляниця», «Мамо, тато, я-спортивна сім’я», солодкі подарунки від депутатів міської ради).

Систематично проводилася відповідна робота щодо обстеження сімей заявників щодо з’ясування фактів реальної загрози вчинення насильства в сім’ях. На Координаційній раді з питань попередження насильства в сім’ї розглянуто 8 заяв про факти реальної загрози вчинення насильства в сім’ях, складені акти з’ясування обставин вчинення насильства в сім’ї, вжиті комплексні заходи. Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради виступив ініціатором проведення «круглих столів» у навчальних закладах міста (школах, училищах, ліцеях, коледжах, технікумах, університеті) щодо обізнаності молоді міста з проблемами насильства в сім’ї. Так, у березні поточного року, на базі Лисичанської загальноосвітньої школи № 14 відбувся «круглий стіл» на тему: «Кібербулінг чим він небезпечний і як йому протистояти». У засіданні взяли участь десятикласники, які активно та з цікавістю виконували завдання, відповідали на запитання, приміряли на себе різні амплуа у рольових іграх. Зустріч учнів активу школи проходила за участю членів Координаційної ради. У співрозмові учні школи довели, що насильство у молодіжному середовищі на сьогодні є масштабним явищем як в Україні, так і у світі. Саме тому роботу «круглого столу» скерували у напрямку попередження цього явища, мета якого вберегти дітей і молодь від насильства.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Лисичанської міської ради від 16.05.2017 № 242 «Про внесення змін до складу Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми», до складу членів Координаційної ради ввійшли новообрані члени Координаційної ради: Галанова О.В., завідувач сектору прийому заяв та документів відділу соціальної допомоги УПСЗН; Джафаров Г.С., тимчасово виконуючий обов’язки начальника сектору превенції Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області; Скрябіна Н.О.-директор КЗ «НВК Лисичанська ЗОШ І-ІІІ ст. № 3.—ДНЗ «Барвінок», член виконкому Лисичанської міської ради, голова ГО «Лисичанська міська рада жінок».

У травні поточного року у м. Сєвєродонецьк спеціаліст відділу сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради прийняв участь у семінарі на тему: «Гендерно обумовлене насильство: що потрібно знати організаціям, які працюють з ВПО та громадами в Луганській області». Семінар проводився Луганською облдержадміністрацією за підтримки Ради Європи та Фонду народонаселення ООН в Україні . За підсумками семінару підготовлена та розміщена інформація на веб-сайті Лисичанської міської ради. Усі інформаційні матеріали щодо протидії насильства в сім’ї, дискримінації та торгівлі людьми систематично розміщуються відділом на веб-сайті та у місцевих ЗМІ. Серед навчальних закладів міста, відділом розповсюджується соціальна реклама за даною тематикою.

За зверненнями жінок, які народили та виховали 5 та більше дітей, відділ з питань сім’ї, молоді та спорту готує документи на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня». Так, станом на 01.06.2017 на почесне звання претендує 1 жінка. Документи знаходяться на розгляді у м. Києві.

Протягом січня — травня 2017 року відбулось 2 засідання Координаційної ради з питань відпочинку і оздоровлення дітей та підлітків у 2017 році:

— 04.04.2017 р. — засідання Координаційної ради з питань відпочинку і оздоровлення дітей та підлітків у 2017 році «Планові показники оздоровлення і відпочинку дітей на 2017 рік».

— 30.05.2017 р. — засідання Координаційної ради з питань відпочинку і оздоровлення дітей та підлітків у 2017 році «Організація і підготовка літньої оздоровчої кампанії 2017 року».

Місцева оздоровча база м. Лисичанська складається з 14 Літніх мовних пришкільних таборів з денним перебуванням та 1 табору з денним перебуванням при КЗ «Лисичанська ДЮСШ» зі спортивним ухилом «Рекорд». 06.06. 2017 року планується відкриття табору з денним перебуванням при КЗ «Лисичанська ДЮСШ» зі спортивним ухилом «Рекорд», в якому відпочиватимуть 50 вихованців міської ДЮСШ — найкращих спортсменів за підсумками навчального року та 14 літніх мовних таборів на базі ЗНЗ м. Лисичанська, в яких відпочиватимуть 800 дітей, які потребують особливої соціальної уваги і підтримки та дітей внутрішньо переміщених сімей.

Відділом ведеться активна робота з керівниками підприємств та організацій міста щодо можливості виділення коштів для придбання путівок в дитячі заклади оздоровлення України, надається інформація про можливість співпраці з іншими регіонами країни. Так, на 2017 рік, за попередніми показниками, підприємствами та організаціями міста заплановано виділити 1 797 тис. грн.

Влітку у 2017 році на базі навчальних закладів міста Лисичанськ планується функціонування 5 молодіжних трудових загонів, в яких працюватиме 250 бійців, а саме: студенти Лисичанського державного медичного училища проходитимуть переддипломну виробничу практику на базі лікувальних закладів міст Лисичанська, Сєвєродонецька; молодіжні загони ДПТНЗ «Лисичанський професійний ліцей» співпрацюють з Центром зайнятості м. Лисичанська; 1 група студентів ДПТНЗ «Лисичанський професійний будівельний ліцей» влітку виконуватиме ремонтні роботи в навчальних закладах; 1 трудовий студентський загін торгово-кулінарного ліцею задіяний у сфері обслуговування харчоблоків в смт Урзуф; 2 загони (Лисичанського державного медичного училища та ДПТНЗ «Лисичанський професійний торгово-кулінарний ліцей) співпрацюють з ГО «Лисичанськ Громада» товариство «Червоний хрест України».

В рамках культурно-освітнього проекту «Будуємо Україну разом» з 26 березня по 9 квітня відділ співпрацював з волонтерськими загонами благодійної організації «Львівська фундація».

З лютого 2017 року розробляється проект про створення молодіжної ради в місті Лисичанськ — створення молодіжної ініціативної групи під керівництвом Пшебіциної Юлії Михайлівни. Протягом лютого-травня пройшло 4 засідання ініціативної студентської молоді.

Працівники відділу сумлінно виконують посадові обов’язки, працюють у тісному зв’язку з іншими відділами та службами міськради.

Начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Н.П. Нецвєт