Вільний доступ до всіх об’єктів

У місті Лисичанську мешкає 4105 інвалідів, у т.ч. з ураженням опорно-рухового апарату - 337 чол., органів слуху - 113 чол., органів зору - 315 чол., – повідомляє начальник управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) міськради Олена Бєлан.- З метою радикального перегляду соціального статусу інвалідів, спрямованого на забезпечення їх потреб та гідного рівня життя, творчої ініціативи та активності громадських організацій інвалідів, а також на виконання відповідної програми щодо створення сприятливих умов життєдіяльності, забезпечення безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення, в місті відбулися позитивні зміни у вирішенні цієї проблеми.
Так, на сьогоднішній день, завдяки коштам, виділеним з міського бюджету, доступними для інвалідів стали: всі 17 об’єктів лікувально профілактичних закладів, які обладнані пандусами та кнопками виклику, 15 закладів культури, у т.ч. облаштовані пандусами міський краєзнавчий музей, центральна міська та дитяча бібліотеки, обладнанні засобами сигнального виклику дитяча музична школа № 2, дитяча школа мистецтв м. Новодружеська, дитяча школа мистецтв № 1, ПК ім. В.М.Сосюри та ім. В.І.Леніна.
Крім того, засоби сигнального виклику чергового персоналу мають 23 навчально-виховних заклади, пандус - СШ №12 (базова школа з питань доступності дітей-інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів освіти). Кнопки виклику також встановлені у 18 відділеннях поштового зв’язку та переговорному пункті, 25 об’єктів торгівельної сфери доступні для відвідування осіб з обмеженими фізичними можливостями, 8 – мають кнопку виклику. За словами Олени Бєлан, низка об’єктів органів місцевого самоврядування - відділ по роботі з листами та зверненнями громадян, адміністративна будівля по вул. Сєвєродонецькій обладнані пандусом та поручнем, УПСЗН - пандусом, поручнями та кнопкою виклику, територіальний центр обладнано кнопкою виклику, стаціонарне відділення для тимчасового проживання пенсіонерів має вільний доступ та кнопку виклику, Пенсійний Фонд України у м. Лисичанську та, міський центр занятості населення обладнані пандусами.
Комунальним підприємством «Лисичанський Дорремонтбуд» виконані роботи по облаштуванню заниженими бордюрами 6 перехресть міста. За пропозицією ДАІ, виконкомом міської ради встановлено 10 дорожніх знаків «Місце стоянки» з табличкою «Для інвалідів» на існуючих стоянках автотранспорту. Біля будівель ДАІ МРЕВ та СТО також обладнані місця парковки транспортних засобів осіб з обмеженими фізичними можливостями з встановленням дорожніх знаків та кнопок виклику державтоінспектора, - повідомляє Олена Бєлан.