Питання забезпечення дотримання житлових прав дітей на контролі у міській раді

Вчора, 3 липня, під час чергового засідання виконкому начальник відділу з обліку, розподілу, обміну та приватизації житла Тетяна Перепелиця доповіла про хід виконання рішення виконкому «Про забезпечення дотримання житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування».

Соціальний захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа в Україні є одним із головних обов'язків держави та основним напрямом її правової політики, – зазначила Тетяна Дмитрівна.

Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа повинні бути інтегровані у суспільство, у випадках, передбачених чинним законодавством, їм має бути забезпечено право на отримання житла.

Основними причинами відсутності житла у дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є: відсутність житла у батьків на момент позбавлення їх батьківських прав; залишення дитини матір'ю в пологовому будинку; відсутність постійного місця проживання батьків.

На сьогодні, при вирішенні питання щодо захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, законодавство йде двома шляхами: це збереження за вказаною категорією осіб вже належного їм на праві власності чи на праві користування житла, та надання нового жилого приміщення.

За період з липня 2017 року по червень 2018 року в список позачергового отримання житла включено 20 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, з них: 15 дітей - віком від 16 до 18 років, 5 осіб - віком від 18 до 23 років.

Всього станом на 1 липня 2018 року в списку позачергового отримання житла при Лисичанській міській раді перебуває 140 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, з них віком до 18 років – 21 дитина (в т.ч. 6 внутрішньо переміщених); з 18 до 23 років – 72 особи (в т.ч. 9 внутрішньо переміщених); старші за 23 роки – 47 осіб (в т.ч. 1 внутрішньо переміщена).

Зі 140 осіб, які перебувають на квартирному обліку, 33 мають статус сироти і 107 – позбавлені батьківського піклування.

За період з липня 2017 року по червень 2018 року з 45 розподілених квартир вивільненого житлового фонду комунальної форми власності особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надані 3 однокімнатні квартири.

Також Тетяна Дмитрівна зазначила, що чинним законодавством України затверджено Порядок та умови надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа. Відповідно до цього Порядку одним із напрямів забезпечення житлом дітей-сиріт та осіб з їх числа у віці від 16 до 23 років є покупка квартир, під який потрапляє 29 лисичан.

Так, станом на 25 червня 2018 року спеціалістами виконавчих органів Лисичанської міської ради обстежено 32 квартири, з яких визначено та подано на розгляд обласної комісії з питань визначення напрямів та об'єктів, на які буде спрямовано субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам документи на придбання 4 однокімнатних впорядкованих квартир.

На засіданні вищезазначеної комісії вирішено виділити Лисичанській міській раді субвенцію з державного бюджету в розмірі 629,500 тис. грн. на придбання 4-х квартир для 4-х осіб з числа дітей-сиріт. Робота у даному напрямку триває, - підсумувала Тетяна Перепелиця.

З огляду на те, що питання захисту житлових прав даної категорії дітей є актуальним і перебуває на постійному контролі, питання забезпечення дотримання житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування» було вирішено залишити його на контролі.

Детальніше у додатку